Anu-Maria Sandelin: Länsi-Uusimaan Kirjoittajavieras-kolumni: Seisotko ilmastojarrulla?

28.10.2019

Ilmasto puhututtaa. Se ei ole enää vain viherideologisten etuoikeus, vaan se kuuluu kaikille. Toisia se ahdistaa ja kaikilla on siitä mielipide. Onneksi me tiedämme, että hän joka ilmastomuutosta on kiihdyttänyt voi sitä myös jarruttaa.

Ilmasto puhututtaa. Se ei ole enää vain viherideologisten etuoikeus, vaan se kuuluu kaikille. Toisia se ahdistaa ja kaikilla on siitä mielipide. Onneksi me tiedämme, että hän joka ilmastomuutosta on kiihdyttänyt voi sitä myös jarruttaa.

Ihmisissä on voimaa, jos vain riittävän moni saadaan seisomaan ilmastojarrun päälle. Tämä tarkoittaa kokonaisvaltaista uutta ajattelua, ratkaisuja ja niiden käyttöönottamista. Meillä on liuta ratkaisuja, eikä se tarkoita sitä, että asioita täytyy totaalisesti kieltää tai kieltäytyä, vaan järkevä kohtuus riittää.

On ajateltava asiat uudelleen, isommin ja tuotteen elinkaaren ohi. Jo valmistusvaiheessa tulee ottaa huomioon, että tuotteella on taloudellinen arvo sen ensisijaisen käyttötarkoituksen päätyttyä. Laadukkaat tuotteet palvelevat tätä ajatusta. Tuotteella tulee olla arvo sen muututtua toiseksi, silloin siitä ei synny hukkaan heitettävää jätettä. Tätä ideaa toteuttaa jo lohjalainen Emmy Clothing Company, joka toimii laadukkaiden merkkivaatteiden uudelleen myyjänä ja tähyää Euroopan alueen johtajaksi.

Jo nyt valmistusprosessien sivuvirrat ovat kullanarvoisia. Jos esimerkiksi elintarviketeollisuuden valmistusprosessissa jokin sivuvirta havaitaan soveltuvan vaikka kosmetiikkateollisuuteen, voidaan se tuotteistaa, taloudellisesti hyödyntää eikä hukkajätettä synny. Lohjalla onkin käynnistymässä hiilineutraalihankkeen osaprojektina selvitystyö teollisuuden raaka-aineiden sivuvirtojen kartoittamisessa.

Olemme Suomessa tehneet valtavasti hyviä ympäristöratkaisuja viisaudella ja tietoisesti. Uskon vahvasti, että teemme niitä myös nyt ja tulevaisuudessa tiedon yhä lisääntyessä. Tiedän että voimme jättää lapsillemme ja lapsenlapsillemme puhtaamman elinympäristön. Tee tänään oma ilmastotekosi ja polkaise yhteistä jarrua, sillä vain teoilla on merkitystä.

Anu-Maria Sandelin

Kirjoittaja on Keskustan Karjalohja-Sammatti paikallisyhdistyksen pj.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.