Anu-Maria Sandelin: Länsi-Uusimaan Kirjoittajavieras-kolumni: Hevostalous vetovoimatekijänä

Lohjan Kylät järjesti 15.1. Yhdessä kohti vetovoimaisempaa Lohjaa -tilaisuuden. Laurentius-saliin saapui n. 150 osallistujaa. Kuulimme mm. Sitran tutkimuksista tulevaisuuden megatrendeistä, ministeri Anu Vehviläisen johdolla sekä kyläaktiivin Petri Honkalan että kansanedustaja Riikka Slunga-Poutsalon mietteitä. Hyvin kiinnostavaa antia oli myös yleisön ääni.

Millainen on vetovoimainen Lohja? Olemme monella mittarilla tappiollinen kunta, siksi meidän tulee houkutella ja koukuttaa kaikin keinoin ihmisiä ja yrityksiä alueelle. Ko. tilaisuudesta Länsi-Uusimaa kirjoitti mm. takarivin äänestä, joka oli tuonut esille hevostalouden merkittävyyden ja mahdollisuudet vetovoimatekijänä Lohjalla.

Tiedättekös että hevostalousyritykset työllistävät saman verran kuin koko Lapin matkailu yhteensä. Eli 7000 henkilötyövuotta mikä vastaa 14 500 ihmisen työpaikkoja. Kyse ei siis ole aivan pienestä toimialasta.

Hevostalouden kerrannaisvaikutukset ja etenkin sen alueellinen merkitys ovat mittavat. Ala tuo verotuloja yritys-, palkka- ja arvonlisäveroina. Toimiala myös ostaa tiloilta rehua yli 50 miljoonan euron arvosta (heinä ja kaura). Yksi hevonen siis ostaa 1,6-1,8 euroa kauraa ja heinää vuorokaudessa, mikä on kaksinkertainen summa verrattuna suomalaisen kuluttajan keskiarvoon.

Suomen 75 000 hevosen ostovoima vastaa 340 000 ihmisen ostovoimaa. Eli yksi hevonen ostaa 4,3 ihmisen edestä hyödykkeitä. Jos arvioimme että Lohjalla on nykyään 1200 hevosta, se vastaa yli 5000 ihmisen ostovoimaa! Tämä on luku mitä voimme helposti Lohjalla nostaa.

Summa, summarum. Hevostaloudella on suuret kerrannaisvaikutukset ja mittava aluetaloudellinen merkitys. Suorat ostot ovat heinä, kaura, rehut, varusteet, koulutus, päivittäinen hoito, kengitys, eläinlääkäri jne. Välilliset tekijät ovat raviurheilu, hevosjalostus, hevostallit, ratsastuskoulut, tapahtumat, kilpailut, kuntouttavat toiminnot, vähittäiskaupat, bensa-asemat, auto- ja trailerikauppiaat, vain muutamia mainitakseni.

Hevostalous on ala, jonka potentiaalia ei kannata väheksyä sillä se työllistää ja tuo rahaa. Kaiken muun taloudellisen hyvän lisäksi hevonen tuottaa meille psyykkistä hyvinvointia, elävöittää yhteisöä ja tuo ihmiset yhteen luoden kestäviä ystävyyssuhteita. Käyttäkäämme tätä vetovoimatekijää hyväksemme.

Anu-Maria Sandelin

Kirjoittaja on Karjalohja-Sammatti Keskustan paikallisyhdistyksen pj.