Anu-Maria Sandelin: Länsi-Uusimaan Kirjoittajavieras-kolumni 28.7.2020: Tarkkailijana vai toimijana vallan uusjaossa

Nyt on aika kilpailuttaa kunnallispoliitikkojen paikat Lohjallakin. Säilyttävätkö vanhat puolueet asemansa vai nouseeko meille uusi yllätys ja uudet vaikuttajat valtaan? On aika asettua kilpailuasemiin, sillä nyt puolueet hakevat ehdokkaita. Asetun ehdolle, tuletko sinäkin?

Palaako sinussa halu olla mukana elämääsi ja asuinseutuasi koskevissa päätöksissä? Koetko olevasi oman elämän ja yhteiskunnan toimija vai tarkkailija? Jos koet että haluat vaikuttaa, tule Keskustan kuntavaaliehdokkaaksi.

Meillä Lohjalla tehdään jatkuvasti päätöksiä, mitkä vaikuttavat jokaisen arkeen. Keskustelua käydään kyläkoulusta, uimarannoista, leikkipaikoista, terveyspalveluista, asumisesta ja laajasti yhteiskunnan meille tarjoamista palveluista. Nämä palvelut eivät ole itsestään selvyys. Jokaisen ratkaisun takana on yhteistä keskustelua, asioihin perehtymistä ja päätöksentekoa siitä mitä kulloinkin tehdään.

On väläytelty Lohjallekin pormestarimallia, kuten Helsingissä. Mitä pidät ajatuksesta, suurin puolue nimittää johtajan aina vaalikaudeksi? Pormestarimalli on koettu epäselväksi, olisiko sittenkin Lohjan nykyinen malli ihan hyvä? Kuntapolitiikassa voit vaikuttaa näihinkin asioihin.

Itse asetuin ensikerran kuntavaaliehdokkaaksi 2017. En halunnut enää seurata ja kommentoida vierestä päätöksentekoa, missä reuna-alueet jätettiin huomiotta. Koin myös palavaa halua vaikuttaa alueemme arkeen, vahvistaen elinmahdollisuuksia, etenkin yrittäjyyden mahdollisuuksia. En saanut riittävästi ääniä mutta kokemusta ja uusia politiikanystäviä kuitenkin.

Mikäli koet, että haluaisit olla mukana arjen päätöksenteossa, tule mukaan tekemään Lohjan kaupungista entistä parempi paikka asua, yrittää ja elää. Tule mukaan juuri sellaisena kuin olet, sillä sinä edustat parhaiten Lohjaa, sen asukasta sekä asuinpaikkaasi.

Kirjoittaja on Keskustan Karjalohja-Sammatti paikallisyhdistyksen puheenjohtaja.