Hilkka Hyrkkö: Kirjoittajavieras-kolumni Länsi-Uusimaa 16.3.2021: Kaikille kaikkea

Olen käyttänyt lohjalaisena veronmaksajana täysmääräisesti Lohjan liikuntakeskuksen tekemää monipuolista ja hyvin hoidettua latuverkkoa. Se on ollut talven koronakuukausien mielihyväputki.

Samalla olen seurannut muiden kuntalaisten suhtautumista asiaan. Toisten mielestä on väärin, että hiihtäjille tehdään latuja. Myös suksettomien pitää saada liikkua lumiseen metsään tehdyllä polulla. Tähän huutoon vastattiin nopeasti ja Lohjanharjulle tehtiin kävelypolkuja, mahdollisuus lumikenkäilyyn ja pyöräreittejä. Toisten mielestä laduilla pitää saada ulkoiluttaa koiria. Siihenkin on vastattu. Osa laduista muuttuu iltaisin koiraladuiksi.

Toisten mielestä koneladulle pitää päästä eri puolilla Lohjaa, ja myös autottomien. Se vaatimus on jo vaikeampi täyttää. Itse hyväksyn sen, että olen ostanut sukset, jotka edellyttävät konelatua, ja se edellyttää minulta noin kymmenen kilometrin ajoa ladunvarteen.

Omaa hiihtomaastovaihtelua ovat vielä lisänneet veljen tekemät peltoladut ja naapurin tekemät ladut Hormajärven jäälle.

Ajattelen, että tämä latupalvelupaletti sopii vertauskuvaksi kunnasta. Sen tehtävä on tarjota kuntalaisille palveluita. Merkittävä osa niistä on lakisääteisiä, joten kunnan päätäntävallassa ei ole, onko Lohjalla kouluverkkoa tai onko meillä vanhustenhoitoa. Latuverkko on kunnan päätettävissä.
Kunta kuuntelee kuntalaisten toiveita ja ottaa niitä huomioon päätöksenteossa, mutta paljon toiveita ja odotuksia jää täyttymättä. Se ei johdu pahantahtoisuudesta tai kovakorvaisuudesta, vaan lakisääteisten tehtävien ensisijaisuudesta ja toisaalta siitä, että rahaa ja resursseja on rajallisesti.

Yhdessä hiihtolatuverkkoa koskevassa keskusteluketjussa turhauduin. Vastasin siihen, että kaikki eivät voi päästä omalta kotiovelta hoidetulle koneladulle kirjoittamalla, että kaikilla pitäisi olla kaikkea. Se ei vain ole mahdollista.

Kunnalla on vielä sellainenkin tehtävä, että sen pitäisi toimia mahdollisimman tasapuolisesti eri kuntalaisten kannalta. Me itse olemme omilla valinnoillamme vaikuttaneet siihen, minkälaisen tien tai kadun varrella asumme, kuinka pitkä matka on palveluihin, missä on lähin koulu, onko meillä katuvalot? Mutta koska me ihmiset emme ole loogisia, voimme ryhtyä haluamaan ja toivomaan, että nämä palvelut tulevat meitä lähelle, vaikka olemme itse muuttaneet kauas.

Hilkka Hyrkkö (kesk., sit.)

Varavaltuutettu

Toimittaja