Hilkka Hyrkkö: Kirjoittajavieras Länsi-Uusimaa 19.8.2021: Ilmaston aika loppuu

Ruotsalaisen valokuvataiteilijan Erik Johanssonin teoksessa pieni ihminen istuu kellonviisarilla. Kello on uppoamassa meren aaltoihin. Toisessa kuvassa hyvin pukeutunut nainen monine ostoskasseineen nousee liukuportailla keskelle metsää. Erik Johanssonin näyttely ”Places beyond” ottaa surrealistisilla kuvilla voimakkaasti kantaa ilmastonmuutokseen. Ihmisen aika on loppumassa. Omat kulutustottumuksemme vaikuttavat maailman tilaan.

Näiden kuvien katselu Vaasan matkalla kiteytti kesän sanoman. Helteiset viikot Lohjallakin panivat miettimään ilmastotekoja. Maailma on kirjaimellisesti palanut Yhdysvalloissa, Kanadassa, Venäjällä, Kreikassa ja meillä Suomessa. Toisaalta ennätystulvat ja rajut tuulet ja myrskyt tekivät tuhojaan. Maailman metsä- ja maastopaloissa tiivistyvät ilmastonmuutoksen ydinkysymykset. Ensin on pitkään kuumaa ja kuivaa. Lämpötilojen nousu eri puolilla maailmaa on suoraa seurausta ilmastonmuutoksesta. Palojen syttyminen ei tarvitse ihmettä kipinää, ja sitten ilmakehään vapautuu hiilidioksidia juuri niistä lähteistä, missä kasvun pitäisi sitoa hiilidioksidia. Aika armoton kehä.

Kalajoen pelottavan palon hehtaarit tuntuvat mitättömiltä, kun niiden rinnalle pannaan esimerkiksi Siperiassa sijaitsevan Sahan tasavallan, Jakutian metsäpalohehtaarit. Niitä kertyi ainakin 1,5 miljoonaa hehtaaria.

Jakutia on Siperian kylmintä aluetta ja sen pohjoisosissa on laaja ikiroudan alue. Ikiroudan sulaminen ja sen laajat vaikutukset alueen elinkeinoille ovat alkaneet jo ennen tämän kesän metsäpaloja.

Tänä samana kesänä EU:n komissio ilmastotavoitteita odotettiin jännittyneenä. Suomi huokaisi helpotuksesta, kun meidän tavoitteitamme ei kiristetty. Parin viikon päästä tuli IPPC:n eli hallitustenvälisen ilmastopaneelin raportti, jonka mukaan hiilidioksidipäästöjen vähentämistavoitteita täytyy kiristää.

Me ihmiset siis kavennamme omaa elintilaamme omilla teoillamme kaiken aikaan. Vaikka ilmastonmuutostietoisuus ja -toimet ovat jonkin verran jääneet koronan jalkoihin, tämä maailman tärkein asia ei ole kadonnut mihinkään. Tietoa ei puutu, toimia puuttuu. Yllättävän moni tuntuu ajattelevan, että asia ei koske minua. Pään voi aina laittaa pensaaseen. Tätä taustaa vasten odotan innolla alkavaa valtuustokautta. Mitä Lohjan kokoinen kunta on valmis tekemään hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi ja toisaalta, mitä kukin meistä yksilöinä on valmis tekemään?

Kirjoittaja on toimittaja, valtuutettu, (kesk. sit.).

Mitä Lohjan kokoinen kunta on valmis tekemään?

https://www.lansi-uusimaa.fi/paakirjoitus-mielipide/4261352