Kirsi Ferin: Vaalikynä Länsi-Uusimaa 14.1.2022: Hyvää hallintoa ja uudistuskykyä

Ensimmäisessä vaaleissa valitaan hyvinvoinnin rakentajat. Ensimmäiset aluevaltuutetut vastaavat paljosta ja jättävät jäljen pitkälle tulevaisuuteen. He rakentavat koko hyvinvointialueen hallinnon ja toimintakulttuurin perustuksen, sekä valitsevat päälinjat palveluverkosta ja itse palveluista. Yksittäisten asioiden päätöksiä voi säätää myöhemminkin, mutta suuret linjat päätetään ensimmäisten valtuutettujen vastuulla. 

Demokraattinen hallinto voi toisaalla johtaa tasaiseen menestykseen, ja toisaalla se voi tuottaa jatkuvasti haasteita. Kuntatasolta tiedämme, että hallintokulttuurilla, arjen toimintatavoilla ja yhteistyökyvyllä on valtava vaikutus yhteisten asioiden hoitamiseen ja päätösten lopputulokseen. Kulttuuria ja tapoja on kaikista vaikeinta muuttaa, sillä ne kulkevat sitkeästi ihmisten mukana. Äänestämme nyt hallintokulttuurimme lähettiläät aluehallinnolle. 

Uuden hyvinvointialueen organisaation soisi nousevan positiivisella yhteishengellä mahdollisimman tehokkaaksi ja samalla inhimilliseksi henkilökunnalle. Vanhoja heikosti toimivia ja kalliita toimintamalleja tuskin kannattaa toistaa. Sote-uudistuspäätös antoi mahdollisuuden kehittää toimintaamme, ja meidän todella kannattaa tuo tilaisuus käyttää. Äänestäjillä on valta valita hallinnon ja samalla koko sote-sektorin kehittäjät. 

Tulevan hallinnon suurimmat haasteet on työvoiman riittävyys ja kustannusten pitäminen kohtuullisina. Kokonaistaloudellisesti edullisinta ja inhimillisintä on ennaltaehkäistä ja hoitaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Varhain hoidetut toipuvat hyvin ja työllistävät vähiten. Jonotus hoitoon tai hidas diagnosointi vaikeuttaa hoidettavuutta sekä kasvattaa merkittävästi kustannuksia. Nykyisestä heikosta tilanteestamme pois pääsy vaatii päättäjiltämme ratkaisukeskeisyyttä, työtä ja yhteistä tahtoa. Ensimmäiset valtuutetut ovat tässä pääarkkitehdit ja suurimman vastuun kantajat. 

Kirsi Ferin

yrittäjä

Aluevaaliehdokas (kesk.)

Lohjan Karjalohjalta