Hilkka Hyrkkö: Länsi-Uusimaa Vaalikynä 14.1.2022: Aluevaltuustoihin tarvitaan verkostoituneita jäseniä

Aikuinen ihminen kestää huonosti epävarmuutta ja tuntematonta. Pitäisi osata ja tietää, olla selvillä. Suomen historian ensimmäiset aluevaalit sopivat tähän luontaiseen toiveeseen huonosti.

Sosiaali- ja terveysalan ja pelastustoimen palveluiden uudistus on useimpien meidän elinikämme suurin muutos, ja muutos, joka koskettaa meidän kaikkien arkea. Suuret muutokset kohtaavat aina vastarintaa. Oikeusministeri Anna-Maj Henriksson sanoi kuntavaalitentissä hyvin, että tämä on paras mahdollinen sote-uudistus. Se ei ole täydellinen eikä se ole valmis. Itse asiassa aluevaltuustot ryhtyvät totiseen työhön vasta 1. maaliskuuta. Eivät ne tietysti tyhjästä liikkeelle lähde. Lait hyväksyttiin viime kesänä ja siitä saakka ovat virkamiehet valmistelleet uudistuksen käytännön toimia niin kuin meillä Suomessa etenevät muutkin muutokset.

Vaalikampanjoissa ja vaalikeskusteluissa on tullut esille tämä epävarmuus ja keskeneräisyys. Varmoja asioita on meidän ihmisten makuun liian vähän. Varmaa on se, että tässä alkuvaiheessa tarvitaan paljon varoja esimerkiksi siihen, että hyvinvointialueella on sote-alan yhtenäinen tietojärjestelmä. Samaan aikaan iso määrä alan työntekijöitä vaihtaa työnantajaa ja palkat on harmonisoitava. Täytyy ratkaista sekin, kuka omistaa terveyskeskukset, sairaalat ja hoivakodit, miten omistus siirtyy kunnilta aluehallinnolle.

Auki olevien kysymysten ja uhkakuvien rinnalla on mielestäni paljon mahdollisuuksia. Uskon siihen, että tässä yritetään tosissaan parempaa: parempia palveluita ihmisille kaikkialla Suomessa. Vaikka yhteinen etu ei ole ajan muotikäsitteitä, se on uudistuksen suuri tavoite. Maan pienimmät kunnat tarvitsevat isomman kunnan tai toisia pieniä kuntia voidakseen järjestää terveydenhoidon ja sosiaalitoimen peruspalvelut. Samalla pyritään siihen, että erikoislääkärien ja erikoissairaanhoidon palvelut tulisivat ihmisiä lähemmäksi. Hyvinvointialueen kokoinen toiminta-alue mahdollistaa joustavat palvelut. Voimme saada perhelääkärin, meille sopivia palveluita tietoliikenneyhteyksien kautta tai ostoskeskuksen pihassa voi käydä sote-bussi. Uudistus on täynnä mahdollisuuksia.

Erikseen äänestäjiä huolestuttaa, ottaako läntisellä Uudellamaalla isoin eli Espoo vallan aluevaltuustossa. Sehän riippuu meistä valtuutetuista. Minusta näissä vaaleissa on poikkeuksellisen tärkeää, millaisia verkostoja ja vuorovaikutustaitoja valtuutetulla on. Pitää osata katsoa koko hyvinvointialueen asiaa ja etua ja toisaalta tarvittaessa puolustaa juuri lähipalveluita. Nämä ajatukset pitää saada yhdessä läpi.

Hilkka Hyrkkö, aluevaaliehdokas, sitoutumaton, Keskustan lista