Kirsi Ferin: Mielipide Länsi-Uusimaa 5.2.2022: Paloniemen taistelu

Paloniemi on surullinen malliesimerkki yhteisten asioidemme ja omaisuutemme hoitamisesta. Viranhaltijoiden tahto ja sinnikkyys edistää omia tavoitteitaan on selvä, mutta nyt tarvitaan myös valtuutetuilta sinnikkyyttä ja tahtoa turvata veronmaksajien ja kaupungin etu.


Timpuri Huikarin vastaesitys kaupunkisuunnittelulautakunnassa ja kirjoitukset lehdessä osoittavat sinnikkyyttä yrittää turvata omaisuuttamme ja edistää hyvää asianhoitoa. Huikari kirjoitti 3.2. lehdessä Pajuojan aloitteen saamasta valtuuston tuesta (aloitteen saama kannatus). Puistosalon vastaus 4.2.
lehdessä on sen sijaan tuttua asiassa harhaan johdattamista, sillä hän kirjoittaa selvästi Intercol Oy:n kaavan saamasta valtuuston tuesta (kaavan hyväksyminen).


Puistosalon vastaus Pajuojan aloitteeseen kaupunkisuunnittelulautakunnassa on niin ikään suurelta osin sivuun johdattamista, sillä hän kirjoittaa Paloniemi 1 kaavan ulkopuolisesta osayleiskaavasta ja valmisteilla olevasta Paloniemi 1b alueesta. Pajuojan aloitteen selvä viesti on edistää omakoti- ja rivitaloasumista, ja sallia vain osittain loma-asumisen hyödyntäminen.
Paloniemi 1 kaavasisältö on kaukana tästä tavoitteesta. On jokaisen viimeistään tässä vaiheessa syytä ymmärtää, että Paloniemi 1 kaava on tehty vain ja ainoastaan yhden yrityksen visioon ja tarpeisiin. Tämä
yritys on nyt poistunut areenalta, eikä meillä ole tiedossa yhtään uutta yhtä loistokasta yritystä kaavan vision toteuttajaksi. Paloniemi 1 kaava ei sisällöltään vastaa ollenkaan sitä, miten meidän kannattaa hyödyntää arvokas Paloniemen alue.


On totta, että kaavoitusprosessit ovat todella hitaita, ja kiusaus hyödyntää jo hyväksyttyä kaavaa on suuri, mutta tämä voimassa oleva kaava ja sen kaavamerkinnät vaikuttavat voimakkaasti koko Paloniemen hyödyntämiseen ja arvoon. Miksi tuhlaisimme arvokkaimmat rannat korona-pandemian
heikentäneelle ja muutenkin erittäin epävarmalle matkailualalle, kun tiedämme varmuudella, että Lohja on asuinalueena juuri nyt kiinnostava, ja pientalojen rantatonteista saamme moninkertaisen tuoton.
Hallitukseen on tuotu esityksenä kiireesti myydä Paloniemen sairaalan ja sen viereisen rivitalon kiinteistöt. Mistä tähän on tullut kiire? Kyllä meidän on ensin linjattava ja päätettävä Paloniemi 1 kaavan kohtalo, tai edes asiallisesti käsitellä Pajuojan aloite.


Kaupunkisuunnittelulautakunnassa saimme tietää, että Paloniemi 1 kaavan tontit on jo määritelty suurkortteleiksi ja hinnoiteltu aivan selvästi alihintaisiksi. Hinnoittelun pohjana esitetään taas riippumattomia AKA arvioita, joiden tarkoitusperiä on vaikea ymmärtää. Eikö lohjalaiset itse osaa ja voi määritellä myyntiin asettamiensa tonttien arvoa? Ei meidän etu ole se, että rantamme
myydään suurina kortteleina sijoitusyhtiöille, kun voimme yksinkertaisesti myydä pientalo- tai rivitalotontteja asiallisella arvolla suoraan rakentajille.


Kirsi Ferin
Keskusta