Aluevaltuuston kokous 29.3.2022

Länsi-Uudemaan hyvinvointialueen valtuuston varavaltuutettumme, Lotta Paakkunainen kertoo toisesta valtuustokokouksesta:

Osallistuin toistamiseen Länsi-Uudenmaan aluevaltuuston kokoukseen varsinaisen valtuutetun ollessa estyneenä. Kokous pidettiin jälleen Espoossa, Dipolissa.

Olin hyvissä ajoin paikalla ja keskustelin vihreiden aluevaltuutetun Markus Myllyniemen kanssa. Hän oli tehnyt aloitteen seniorineuvolatoiminnasta. Allekirjoitin mielelläni aloitteen.

Pidimme ryhmäkokouksen ennen varsinaista kokousta ja hilpeyttä herätti ryhmähuoneen koko. Huoneen nimi oli puhelinkoppi ja koko oli kyllä sitä luokkaa.

Varsinaisessa kokouksessa esityslistalla olevat asiat eivät juuri keskustelua herättäneet, sillä päätettävänä oli rutiininomaisia ja lainmukaisia siirtoasioita. Saimme muutosjohtajalta ajankohtaisesityksen hyvinvointialueen valmisteluun.

Palvelujen turvallisen siirron keskeiset riskit ovat muutamat toteutuneet, kuten rahoitusta myönnetty liian vähän (Vuoden -22 valmistelurahoituksessa edelleen vajetta 38,5 miljoonaa euroa), ICT-järjestelmähankkeet eivät toteudu aikataulussa sekä liian monet samaan aikaan tapahtuvat muutokset aiheuttavat ennakoimattomia ja kertautuvia häiriöitä.

Kokouksia tullaan pitämään tulevassa sekä lähi- että etäkokouksina ja kokoukset tulevat olemaan esimerkiksi Kirkkonummella ja Hangossa. Mielestäni on tärkeää, että valtuusto jalkautuu ja näkee muutakin kuin omat seudut, koko Länsi-Uudenmaan laajeuden ja erityisyyden.

Kokouskäytännöistä pidän erikoisena ja vähän hämmentävänä sitä, että valtuustoaloitteita ei esitellä millään tavalla, toki käsitellessä, mutta niitä jätettäessä niistä ei ole mitään tietoa kenelläkään. Aloitteita ei lähetetä kenellekään etukäteen, niitä ei lueta, edes otsikkotasolla. Aloitteet kiertävät salissa kokouksen ollessa käynnissä, eivätkä kaikki valtuutetut edes näe aloitteita. Aloitteet pitäisi pystyä lukemaan ja kokouksen ollessa käynnissä itse haluaisin keskittyä kokoukseen. Tässä kokouksessa oli jätetty viisi aloitetta, joista näin kaksi ja toisen näin siksi, että olin etuajassa kokouspaikalla.

Omassa ryhmässä meillä oli puhetta myös siitä, onko tarpeellista heti tässä alussa jättää aloitteita, sillä alueen rakentamisessa on suuri työ ja asioista vastaavia virkamiehiä ei välttämättä vielä edes ole.

Seuraava kokous on huhtikuussa ja sen kokouksen esityslista on todennäköisesti pidempi.