Hilkka Hyrkkö: Ryhmäpuheenvuoro kaupunginjohtajan valinnasta valtuustokokouksessa 20.4.2022

Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut, virkamiehet ja yleisö

Haluan ihan ensimmäiseksi lähettää terveisiä rekrytointifirmalle. Miten on mahdollista, että verkkoon ei juurikaan ole tarttunut julkishallinnon ja erityisesti kuntahallinnon osaajia? Olisiko se mahdollista siksi, että ko firmalla ei ole kokemusta julkishallinnon rekrytoinneista. Seuraavaksi pitää sitten kysyä, miksi tämä firma valittiin?

Hakuprosessin arvioinnissa firma kirjoittaa:

”Kaupunginjohtaja tehtävään tuli kyselyjä paljon myös pienien kuntien johtajilta, joiden motiivi oli edetä uralla isompaan kuntaan. Heidän toimintansa ja johtamisen näytöt ja siten motiivit eivät suuresti vakuuttaneet”, rekrytointifirma arvioi.

Me ajattelimme, että nimenomaan Lohjaa pienempien kuntien johtotaso olisi parasta mahdollista hakijaporukkaa. Kaikkien kuntien budjeteista ja vallasta putoaa noin puolet pois sote-uudistuksen myötä. Niinpä luonnollinen tarve on suuntautua suurempaan kuntaan. Nämä hakijat loistavat poissaolollaan. Miksi heitä ei etsitty eri puolilta Suomea suorahaulla?

Toiset terveiset menevät paikallislehdelle. Se on haastatellut joka käänteessä rekrytointifirman edustajaa, joka on kesken prosessin vuolaasti antanut haastatteluja. Tänään viimeksi Inhunt saa kertoa, miten hyvin hakuprosessi meni. Totta kai se meni hyvin heidän omasta mielestään. Olisiko kannattanut kysyä samaa asiaa myös joltain muulta?

Myös meistä valtuutetuista koostuva valintatyöryhmä teki omat virheensä. Kaikilla ryhmän jäsenillä olisi pitänyt olla samanlainen ohjeistus siitä, miten valintaryhmän saamia tietoja jaetaan eteenpäin muille valtuutetuille. Nyt jokainen toimi oman mielensä mukaan ja lopputulos on se, että meillä valtuutetuilla on ehdokkaista ja hakijoista hyvin erilaiset tiedot.

Tunti sitten kuulin, että psykologisten testien tuloksia olisi voinut käydä katsomassa henkilöstöjohtajan huoneessa. Olisin käynyt, jos olisin tiennyt.

Myös eilinen valtuustoryhmien kyselymahdollisuus hoidettiin epätasapuolisesti. Valtuustoryhmät muodostivat pienryhmiä, joissa ehdokkaat yksitellen kävivät vastaamassa kysymyksiin. Me Keskustan ryhmän jäsenet tiedämme nyt, mitä perussuomalaiset ja vihreät ajattelevat ns. kärkiehdokkaista, mutta emme tiedä, mitä seitsemän muun ryhmän valtuutetut ovat mieltä. Näitä kysymyksiä ja vastauksia ei voi missään tarkastella.

Kolmen ns. kärkiehdokkaan ansiovertailu ilmestyi portaaliin kuusi tuntia ennen kokouksen alkua! Avoimuus ja läpinäkyvyys, saada päätöksiin liittyvä tieto ajoissa ja samansisältöisesti on oleellinen osa julkishallinnon periaatteita.

Eilen näin ja kuulin ensimmäistä kertaa itse ehdokkaita. Olin aika hämmentynyt. Lohja ei ole liikelaitos emmekä tarvitse arkiosaamista Helsinki Hong Kong -reitin luomiseen. Meillä on todellinen tarve toimivalle Lohja-Helsinki-Lohja -liikenteelle.

Lohja ei ole ammattiliitto eikä puolue, ei liioin eduskunta eikä edes hallitus. Lohja tarvitsee voimaa ja viisautta. Tuoreita ratkaisuja ja virkeitä aivoja.

Omassa valinnassa jää parhaaksi ehdokkaaksi ylivoimaisesti motivoitunein ja Lohjaa ja lohjalaisia aidosti pohtiva Inka Tikkanen. Hänellä on myös nykyisessä työssään Uudenmaan liitossa näköalapaikka alueen kuntiin. Hän täyttää kaikilta osin hakuehdot. Ryhmämme tukee hänen valintaansa yksimielisesti.