Lotta Paakkunainen: Ryhmäpuheenvuoro 14.9.2022: Talousarvion ja tavoitteiden toteutuminen/Osavuosiraportti

Kaupunginvaltuutettumme Lotta Paakkunainen kävi pitämässä valtuustoryhmän ryhmäpuheenvuoron talousarvion ja tavoitteiden toteutumisesta/osavuosiraportista.

Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut, viranhaltijat sekä kuulijat paikalla ja etänä. 

Joka vuosi sama virsi: Epävarmuustekijöinä lastensuojelun ostopalvelut. Ja joka vuosi loppuvuotta kohti kuullaan lause: asiakaspalvelujen ostot ovat keskimääräistä korkeammalla tasolla. Tänä vuonna olemme jo tässä vaiheessa vuotta siinä tilanteessa, että lastensuojelussa ylitystä on noin miljoona. Ja vaikka seuraava huomioni koskeekin seuraavaa kertaa, haluan silti tuoda tämän jo esiin. Seuraavaan käsittelyymme saamme lisätä tähän mukaan vielä 800 000 euron laskun. Tämä 800 000 euron lasku on siis Lohjalle tullut siitä syystä, että viranhaltija on päättänyt olla maksamatta lainmukaisia maksuja sijaishuollosta. Lasten, nuorten ja perheiden lautakunta tullee seuraavassa kokouksessa päättämään lisämäärärahan tarpeesta tämän vuoksi. Viranhaltijan kokeilun. Miten meillä on johto voinut hyväksyä lainmukaisten maksujen maksamattajättämiskokeilun? Ja mennäänpä vielä oikeuteenkin asiasta? Valtuutettujen tietoon tämä pikkusumma tuodaan sivulauseessa valtuustoinfossa. Toki kaupunginhallitus, sotelautakunta sekä lasten, nuorten ja perheiden lautakunta on ollut tiedotettuna asiasta. 

Taloutta on haastavaa seurata tai asetettuja raameja noudattaa, kun kaupungilla edelleen tehdään tällaisia aivan uskomattomia päätöksiä. Ja vaikka hyvinvointialueet aloittavat toimintansa vuoden vaihteessa, jää tämä lasku lohjalaisille maksettavaksi.  

Olen muutama vuoden ajan tuonut tässä salissa esille lastensuojelun kriisin, se ei ole muuttunut. Eikä se helpota tällaisilla toimilla. Mikään kaupungilla ei helpotu tällaisilla toimilla.  

On myös erikoista mainita erikseen, että henkilöstökuluja nostaa kesäkuussa maksetut lomapalkat n. 4,6 milj. Euroa. Ei ne mitenkään yllätyksenä tule. Joka vuosi lomapalkat maksetaan. Ainakin pitäisi. 

Toistan viime syksynä talousarviosta päättäessämme sanomani: Sote-muutoksen ja hyvinvointialueiden tulo tuo todella suuren muutoksen kunnalliseen toimintaan ja päätöksentekoon,  emmekä kaikkea todellakaan tiedä. Mutta se ei saa olla jarru kehitykselle, eikä toiminnalle. Se, että epävarmuutta on, on tosiasia, jonka kanssa on elettävä ja uskallettava elää. Meillä on haastavat ja vaikeat ajat edessä, mutta missä vaiheessa meillä ei olisi ollut? 

Kultareunustakin haluamme etsiä ja löydämmekin keskustan ryhmässä sen ainakin siitä, että verotulojen arvellaan nousevan 6,4 miljoonalla. Kaupungissamme on toki paljon muutakin hyvää. 

Keskustan valtuustoryhmä toteaa saaneensa osavuosikatsauksen tiedoksi ja edellyttääkin nyt kaupungin virkajohdolta toimia ja jämäkkyyttä, että vuoden päästä emme lue miltään toimialalta vastaavia epävarmuustekijöitä eikä kalliista luvattomista kokeiluista.