Lotta Paakkunainen: Mielipide Länsi-Uusimaa 3.3.2023: Kouluahdistuksesta kärsiville saatava apua

Kaupunginvaltuutettumme, eduskuntavaaliehdokas Lotta Paakkunainen kirjoitti kouluahdistuksesta ja kuinka siihen on saatava apua. Lehdessä kirjoituksessa on näköjään pudonnut muutama nolla työelämästä pudonneiden määrästä. Oikea lukuhan on 140 000.

Kouluahdistuksesta kärsiville saatava apua

Yle uutisoi 27.2.2023, että Työelämästä kadonneita yli 140. Joukossa on syrjään jääneitä nuoria, kotona asuvia tai tutkintoa vailla olevia nuoria, asunnottomia ja eri syistä syrjäytyneitä.

Meillä on kasvava joukko lapsia ja nuoria, jotka kieltäytyvät koulusta eri syistä. On koulukiusaamista, on vakavaa kouluahdistusta eri syistä, on neuropsykiatrisia haasteita, on tunnistamattomia neuropsykiatrisia haasteita.

Etäkoulu on mahdollista, jos sinulla on rahaa. Suomessakin on yksityisiä palveluntarjoajia, pelkkään ilmoittautumiseen tarvitsee ”vain” vajaa 2000 euroa.

Opetushallitus ja perusopetuslaki lähtevät koulun näkökulmasta, ei lapsen: Lasten ja nuorten perusopetus järjestetään lähiopetuksena. Lähiopetuksen kuuluu opettajan antama opetus koulun osoittamassa turvallisessa opiskeluympäristössä työsuunnitelmassa määriteltyinä työaikoina. Perusopetuslaki ei mahdollista opetuksen järjestämistä etäopetuksena, jossa oppilas valitsee itse opiskelun ajan ja paikan. Opetuksessa voidaan kuitenkin hyödyntää etäyhteyksiä esimerkiksi videon tai tietokoneen välityksellä, kunhan edellä mainitut lähiopetuksen kriteerit täyttyvät.

Kuitenkin Perusopetuslaissa 18 §:ssä Erityiset opetusjärjestelyt sanotaan: ”Oppilaan opiskelu voidaan järjestää osittain toisin kuin tässä laissa ja sen nojalla säädetään ja määrätään, jos: …. 3) se on perusteltua oppilaan terveydentilaan liittyvistä syistä”

Toisissa kouluissa mahdollistetaan esimerkiksi vakavaa kouluahdistusta kärsivän, erilaisista neuropsykiatrisia haasteita omaavan oppilaan koulunkäynnin etänä ja erityisin järjestelyin, mutta se ei ole itsestään selvänä käytäntönä ja toiset huoltajat joutuvat taistelemaan saadakseen lapselle etäkoulua tai muita erityisiä järjestelyjä. Toiset lapset otetaan huostaan, vaikka perheen arkea ja erityisesti lasta helpottaisi etäkoulu ja joustava opetus.

Koululaitoksemme nykymuodossaan ei tue kaikkia oppijoita.

Koulupudokkuus, koulukieltäytyminen ja kouluahdistus on todellisuutta, johon meidän tulee herätä, johon meidän tulee löytää työvälineitä ja helpottaa perheiden ja lasten arkea. Vain sillä tavalla meidän yhteiskuntamme tulee kestämään ja vain sillä tavalla perheet, lapset ja nuoret pysyvät toimivina yhteisömme ja yhteiskunnan jäseninä.

Kirjoittaja on eduskuntavaaliehdokas (kesk.).