Hilkka Hyrkkö: Kirjoittajavieras-kolumni Länsi-Uusimaa 3.9.2023: Koulun kohtalona huutokauppa – karua ja yksinkertaista

Kaupunginvaltuutettumme Hilkka Hyrkkö kirjoitti Kirjoittajavieras-kolumissaan, että ”Ajatus siitä, että suljettu päiväkoti voitaisiin ottaa uudestaan käyttöön, ei näytä olevan vaihtoehto”.

Koulun kohtalona huutokauppa – karua ja yksinkertaista

Viime vuodet on Lohjalla kipuiltu kyläkoulujen lopettamisen kanssa. Oma kansakouluni, Nummenkylän koulu, joutui tälle listalle kaksi vuotta sitten. Koulun vanhin osa on rakennettu 1958. Myöhemmin koulun yhteyteen on rakennettu päiväkoti ja liikuntasali.

Oma koulutie alkoi syksyllä 1965. Siihen aikaan luokkia oli seitsemän. Koko koulun yhteiskuvassa seisomme ulkorappurissa metsän puolella.

Helsingin Sanomissa oli iso kuvareportaasi Sottungan kunnasta Ahvenanmaalla, jossa koulu avattiin uudestaan, kun saatiin yksikin oppilas. Tämä on ääriesimerkki siitä, millainen on kunnan velvollisuus antaa perusopetusta. Lohjalla lopettamispäätöksiä perustellaan sillä, että ei kannata yhtä aikaa pitää käytössä pieniä kyläkouluja ja suuria, uusia yhtenäiskouluja ja sillä, että isoissa kouluissa on mahdollista ylläpitää laajempaa ainevalikoimaa.

Maallikkona ihmettelen eikö koulu- ja opetusjärjestelmä mahdollista erilaisia vaihtoehtoja? Jotkut vanhemmat haluavat lapsensa pieneen kyläkouluun, toiset haluavat lapsensa monien mahdollisuuksien yhtenäiskouluun.

Nummenkylän koulun lopettamisen yhteydessä kyläläisiä tietysti huolestutti, mikä on koulurakennuksen kohtalo: saahan se säilyä yhteisenä harrastustilana ja kokoontumispaikkana? Koulu, sen piha-alue ja urheilukenttä ovat olleet ja ovat ahkerassa käytössä.

Liikuntasalissa on vuorovarauksia kaikille viikonpäiville, pisimmillään neljä tuntia kerralla. Salissa pelataan lentopalloa ja sählyä ja tanssitaan. Hiiden opistolla on siellä liikuntakursseja. Tilat ovat myös bändiharrastajien käytössä. Ulkokenttäkin on ahkerassa käytössä, vaikka kunta ei siitä enää ole huolehtinutkaan.

Näin sai rauhassa jatkua kaksi vuotta. Nyt kaupunginhallitus päätti, että ”Nummenkylän koulukiinteistö myydään rakennuksineen ja myyntihetkellä rakennuksessa olevine irtaimistoineen julkisella huutokaupalla”. Karua ja yksinkertaista.

Samassa pöytäkirjassa esittelijän tekstistä on jäänyt pois merkittävä osa koulun tilojen nykykäytöstä. Siinä todetaan ykskantaan, että ”harjoitusvuorot voidaan siirtää Tennariin”. Luulenpa, että Tennarin laajennusosakaan ei riitä näille kaikille uusille tulokkaille Nummenkylästä. Kaiken kaikkiaan on surullista, että harrastuspaikat kunnan laidalla kylmästi lopetetaan.

Ajattelin toiveikkaasti, että koska rakennus on terve, hyvien yhteyksien äärellä ja Lohjan itäisin nurkka eli lähinnä pääkaupunkiseutua, kunnassa voitaisiin vielä tulla toisiin ajatuksiin ja avata koulu ja päiväkoti uudelleen.

Lohja tarvitsee nimittäin kipeästi uusia tiloja varhaiskasvatukseen, kun lapsia on tullutkin lisää varhaiskasvatuksen piiriin. Kaupunki suunnittelee siis uusien päiväkotien rakentamista, uusia investointeja, kertakustannuksensa noin viiden miljoonan arvoisia.

Ajatus siitä, että suljettu päiväkoti voitaisiin ottaa uudestaan käyttöön, ei näytä kuitenkaan olevan vaihtoehto. Oletan, että pk-seudulle töihin ajavat vanhemmat, voisivat olla valmiita kuljettamaan lapsia matkan varrella olevaan päiväkotiin.

Kirjoittaja on lohjalainen kaupunginvaltuutettu.