Lotta Paakkunainen: Kirjoittajavieras-kolumni Länsi-Uusimaa 25.6.2024: Kesäkissa

Alue- ja kaupunginvaltuutettumme Lotta Paakkunainen kirjoitti Länsi-Uusimaa-lehden Kirjoittajavieras-kolumnissaan 25.6.2024 kesäkissoista.

Kesäkissa

Kesä on monille odotettua aikaa, täynnä aurinkoisia päiviä, lomamatkoja ja rentoutumista. Monissa perheissä kesä tarkoittaa myös eläinystävän, usein kissan, ottamista osaksi kesän riemuja. Valitettavasti tämä ilmiö tuo mukanaan synkemmän puolen: kesäkissat, joita hylätään kesän loputtua. 

Suomessa hylätään arviolta 20 000 kissaa vuosittain, mutta todellisuudessa määrä voi olla huomattavasti suurempi. 

Kesäkissat on paitsi eläinsuojelullinen myös eettinen kysymys. Jokainen kissa ansaitsee rakastavan kodin, huolenpitoa ja asianmukaista ravintoa. Hylätty kissa joutuu usein kärsimään nälästä, sairauksista ja petojen hyökkäyksistä. Lisäksi hylätyt kissat voivat aiheuttaa haittaa luonnolle tappamalla lintuja ja muita pieniä eläimiä. 

Miksi sitten niin moni kissa hylätään? Usein syynä voi olla tiedon puute tai välinpitämättömyys. Kissan ottaminen vaikuttaa helpolta ja houkuttelevalta ajatukselta kesän ajaksi, mutta monet eivät ota huomioon sen pitkäaikaista sitoutumista. Kissa voi elää jopa 15–20 vuotta ja sen hoitaminen vaatii aikaa, rahaa ja sitoutumista. 

Ongelman ratkaisemiseksi tarvitaan sekä valistusta että konkreettisia toimia. On tärkeää lisätä tietoisuutta kissojen hoidon vaatimuksista ja vastuullisesta lemmikinpidosta. Valmisteilla on kissojen rekisteri, joka voi olla yksi tärkeä askel oikeaan suuntaan, jotta hylkäämistä voidaan ennaltaehkäistä ja toisaalta, että hylätyt eläimet voitaisiin tunnistaa ja palauttaa omistajilleen. 

Toki aina voi myös olosuhteet muuttua ja on eläimenkin edunmukaista luopua siitä. Eläinsuojelujärjestöt tekevät arvokasta työtä kissojen auttamiseksi, mutta ne tarvitsevat lisää tukea ja resursseja. Paikalliset löytöeläinkodit ovat usein täynnä ja vapaaehtoiset tekevät työtä sydämestään auttaakseen kodittomia eläimiä. Meidän jokaisen panos on tärkeä – lahjoitukset, vapaaehtoistyö ja kissojen adoptointi löytöeläinkodeista voivat pelastaa monen kissan hengen. 

Kesäkissat eivät ole vain kausiluonteinen ongelma, vaan jatkuva haaste, joka vaatii yhteiskunnan huomiota ja toimia. Meidän on yhdessä tehtävä työtä sen eteen, että jokainen kissa saisi ansaitsemansa turvallisen ja rakastavan kodin – kesästä riippumatta. 

Kirjoittaja on lohjalainen aluevaltuutettu ja kaupunginvaltuutettu (kesk.)