Kaupunginvaltuutettumme Hilkka Hyrkkö piti ryhmän puheenvuoron hyvinvointisuunnitelmien raporteista.
Arvoisa puheenjohtaja, kanssavaltuutetut, virkahenkilöt ja yleisö
Hyvinvointi on vaikea asia mitattavaksi. Erilaisten mittareiden lisäksi, joita tässä hyvinvointisuunnitelmien vuosiraportissa esitellään, se perustuu ennen kaikkea siihen, miltä meistä tuntuu. Milloin voimme hyvin?
Raportin pulmat ja puutteet ovat samanlaisia kuin aiempinakin vuosina: meillä on tarkkaa dataa kouluikäisistä, kiitos koululaisten terveyskyselyn, mutta me tiedämme muiden ikäryhmien voinnista melko vähän.
Tässä on tietysti eletty vuosi lisää yhteistyötä Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen kanssa. Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen kuuluu edelleen kunnalle ja varsinainen terveydenhoito ja sosiaalitoimi alueelle. Luulen, että tämän tasapainon hakemisessa kuluu vielä monen vuosiraportin verran aikaa.
Lohjalla kasvaa edelleen yli 75-vuotiaiden osuus asukkaista ja samaan aikaan lapsiperheiden osuus laskee. Ikääntyneiden osuuden kasvu jatkuu myös lähivuosina.
Lapsiperheistä meillä on yhden vanhemman perheitä joka neljäs. Yhden hengen talouksia meillä on poikkeuksellisen paljon.
Pienituloisten määrä on kasvanut, samoin työttömien.
Aikuisikäisissä itsensä yksinäiseksi tuntevien määrä on lisääntynyt. Yksinäisyyden kokemus on lisääntynyt myös yläkouluikäisillä lapsilla. Koska yhteisöllisyys, johonkin kuuluminen ja mahdollisuus vaikuttaa omaan elämään, ovat keskeisiä hyvinvoinnin tekijöitä, näissä asioissa riittää paljon tehtävää jatkossakin.
Tässä kohtaa raporttia, yleisessä kuvauksessa, luen yhden merkittävän lauseen: Vertaistuen ja ylisukupolvisen yhteisöllisyyden vahvistamiseen pitää panostaa.
Pari viikkoa sitten oli hyvinvointialueen asukasilta, jonka aiheena oli ikääntyneiden palvelut. Päällimmäisenä jäi kaikumaan korviin ikääntyneiden käsittäminen ja käsittely kovana rasitteena hyvinvointialueelle. Ensinnäkin me emme ole yhtenäinen ryhmä. Pelkkä ikäjakauma on 65:stä yli sataan. Me emme ole samanlaisia. Meillä on samat harrastukset, kiinnostuksen kohteet ja mieltymykset kuin muulloinkin elämässä. Me emme myöskään ole toiminta- tai työkyvyttömiä. En voi käsittää, miksi ihmiset pitää lokeroida iän mukaan ja sitten todeta tarpeettomiksi.
Tässä yhdessä lauseessa luin toivoa. Voisiko kunta hyvinvointia edistäessään todella ottaa huomioon tämän, mihin kaikkeen ikääntyneitä voi käyttää ja lisätä näin kaikkien ikäryhmien hyvinvointia?
Miten sitten voidaan elämän alkupäässä: lastensuojeluilmoitusten määrä on valitettavasti lisääntynyt, samoin sijoitukset lastensuojelulaitoksiin. Joka kymmenes kaikilla luokka-asteilla sanoo, että ei ole yhtään ystävää. Yksinäisyyden kokemus on vieläkin yleisempi. Miltei sama määrä koululaisista kokee, että on vaikeuksia keskustella vanhempien kanssa. Puolet koululaisista kokee, että koulussa ei voi keskustella aikuisten kanssa vaikeista asiaoista.
Eri mittareilla mitattuna eniten vaikeuksia on lapsilla yläkoulun viimeisillä luokilla. He siis tarvitsevat eniten tukeamme.
Hyvinvointi on kaikkea. Ruokaa, lämmintä, mahdollisuus tehdä niitä asioita, jotka kokee mielekkääksi. Sitten on asioita, joita pitäisi tehdä, vaikka ei aina huvita. Lohjalaiset liikkuvat liian vähän kaikissa ikäryhmissä. Liikkumattomuus on kansallinen ongelma, ei siis ainoastaan lohjalaisten. Toivoisin, että liikkumisen lisäämiseen saataisiin kansallinen ohjelma ja meitä ihmisiä voisi houkutella liikkumaan erilaisilla kannustimilla.
Lohjalla Liikuntakeskus tekee hyvää ja monipuolista työtä. Toivon kuitenkin, että esim tämän raportin yhteydessä olisi enemmän tilastotietoa siitä, miten Liikuntakeskuksen palveluita käytetään. Neidonkeitaan käyttäjäluvut ovat tuttuja, mutta entäpä kaikki muut liikuntapalvelut?
Tässäkin asiassa on keskustelu viime aikoina pyörinyt yksipuolisesti kalliin uudisrakentamisen ympärillä. Päätöstä uusista halleista ei ole tehty!
Kävijä- ja käyttäjätilastoja kaipaan myös teatterista, kaupunginorkesterin konserteista, Laurentius-talon tapahtumista, kirjastosta.
Raporteissa näkyy myös se, että julkisen liikenteen paraneminen on lisännyt kuntalaisten mahdollisuuksia käyttää erilaisia hyvinvointipalveluita. Tätä ja tapahtumien jalkauttamista eri puolille kuntaa täytyy edelleen jatkaa.
Lohjalla on tehty paljon ja tehdään paljon. Kiitos raporttien laatijoille ja hyvinvoinninedistämistyön tekijöille.
Keskustan ryhmä hyväksyy vuosiraportit.