Kaupunginvaltuutettumme Lotta Paakkunainen piti ryhmän puheenvuoron valtuustokokouksessa 13.11.2024 hallintosääntömuutoksista.
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut, viranhaltijat sekä muut kokousta seuraavat
Vaikkakin muutosta tehtiin nyt pääasiassa työllisyyspalvelumuutoksen takia, haluan nostaa esiin sen, että Lohjan kaupungin hallintosäännön muutokset ja sen nykyinen päätöksentekotapa herättävät monia tärkeitä kysymyksiä hallinnon läpinäkyvyydestä, osallistavuudesta ja toimivuudesta.
Hallintosäännön mukaan päätöksentekovalta hallintosääntömuutoksissa kuuluu ensisijaisesti valtuustolle ja lautakuntia kuullaan vain, jos kaupunginhallitus tai valtuusto pitää sitä tarpeellisena valmisteluvaiheessa. Tämä käytäntö voi jättää lautakuntien asiantuntijuuden hyödyntämättä, vaikka heidän tuntemuksensa kuntalaisten tarpeista ja vaikutuksista voisi merkittävästi parantaa päätöksenteon laatua.
Lisäksi on tarpeen kiinnittää huomiota osallistumismahdollisuuksiin kuntalaisille. Erityisesti merkittävissä hankkeissa, kuten kaavoituksessa ja palvelusuunnittelussa, tarvitaan konkreettisia keinoja, kuten säännöllisiä kuulemistilaisuuksia tai asukasraateja. Näiden kautta kuntalaisille voidaan tarjota mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa jo valmisteluvaiheessa. Asukkaiden näkemykset voisivat näin saada aidon painoarvon päätöksenteossa, ja osallistuminen ei jäisi vain muodollisuudeksi. Tätä keskustan valtuustoryhmä esitti jo edellisellä muutoskierroksella.
Poikkeustilanteiden päätöksenteossa valvonta on toinen huomionarvoinen kohta. Poikkeustilanteissa tehtyjen päätösten osalta olisi hyödyllistä varmistaa valtuuston ja tarkastuslautakunnan tiedonsaanti, jotta poikkeustoimet pysyvät demokraattisessa valvonnassa ja päätöksiä voidaan arvioida jälkikäteen riippumattomasti.
Toimialojen välisen yhteistyön kehittäminen on myös tärkeää erityisesti monialaisissa hankkeissa. Sivistys- ja kaupunkirakennetoimialan esimerkit osoittavat, että useampia toimialoja koskevat hankkeet vaatisivat tehokasta koordinaatiota ja resurssien kohdentamista, jotta päätösten vaikutukset kuntalaisten hyvinvointiin voidaan ottaa huomioon mahdollisimman kattavasti.
Muutokset edellyttävät selkeämpiä tavoitteita ja mittareita erityisesti kestävän kehityksen ja hyvinvoinnin edistämiseksi. On tärkeää, että päätöksenteossa asetetut tavoitteet eivät jää pelkiksi julkilausumiksi, vaan niille asetetaan konkreettisia mittareita, joiden avulla voidaan arvioida ja parantaa toiminnan tuloksellisuutta.
Lopuksi on syytä pohtia viranhaltijoiden päätösvaltaa suurissa hankinnoissa. On tärkeää varmistaa, että suurten hankkeiden päätöksenteko säilyy demokraattisessa valvonnassa ja että valtuusto on tietoinen merkittävistä taloudellisista sitoumuksista.
Nämä näkökohdat tuovat esiin, että vaikka hallintosäännön muutokset lisäävät hallintomme tarkkuutta ja selkeyttä, ne vaativat tuekseen selkeän resurssisuunnittelun, toimivan yhteistyön ja kuntalaisten osallistumismahdollisuuksien parantamisen. Näin voimme varmistaa, että Lohjan kaupungin hallinto vastaa paremmin nykyajan läpinäkyvyyden, tehokkuuden ja osallistamisen vaatimuksiin.