Vieraskirjoittaja OmaisOhjaamon blogi: Lotta Paakkunainen: Omaishoitaja, olet tärkeä

Olet tärkeä. Kaksi sanaa, joita sanoo ja kuulee liian harvoin. Ne ovat ne kaksi sanaa, jotka haluan sinulle sanoa, omaishoitaja. Omaishoito on ollut minua lähellä parinkymmenen viime vuoden ajan ja monella eri tavalla. Puolisoni isä toimi omaishoitajana ja minä olin hänen sijaisenaan hänen käyttäessään vapaitaan. Harvoin hän vapaitaan käytti. Viimeinen muistoni ja kosketukseni anoppiini oli kantaessani hänet sairaalaan ollessani viimeisilläni raskaana. Toivoin tekeväni sen arvokkaasti ja arvostaen. Myös äitini toimi isäni omaishoitajana isän viimeiset kuukaudet. Omaishoito koskettaakin monia ja uskoisin, että tulevaisuudessa vielä useampaa.

Olen sotelautakunnan edustajana Lohjan omaishoidon neuvottelukunnassa ja siinä olen oppinut erittäin paljon, olen päässyt kuulemaan ja keskustelemaan omaishoitajien kanssa. Keskustelujen perusteella minulla on tunne, että he tietävät tekevänsä erittäin tärkeää ja arvokasta työtä, tekemättä itsestään kuitenkaan isoa numeroa. Tuet ovat pienet, vapaat harvassa ja kun vapaita voisi pitää, ei se aina ole mahdollisuutta. Väsytään, silti hoidetaan.
Kun olen heitä siitä ihmetellyt tai kiitellyt, on vain kohautettu olkia ja todettu, mitä sitä muuta tekisi? Mitä muuta voin?

Heitä ajatellessani toivon, että omaishoitajien hyvinvointiin kiinnitetään entistä enemmän huomiota, palvelut ja vapaiden järjestäminen kehittyisi entisestään. Heitä ajatellessani olen iloinen Lohjan kaupungin omaishoidon lakisääteisten vapaiden käyttökokeilusta ja siitä, että moni, joka ei ole aiemmin käyttänyt vapaitaan, on kokeilussa ollut mukana. Luottamushenkilönä yritän pitää mielessäni kaikki nämä ihmiset, sen työn, ne tunteet ja käytännön hankaluudet, mutta eniten kuitenkin taidan ajatella omia vanhempiani ja sitä, mitä olen heiltä oppinut.

Olen luottamushenkilönä joutunut usein törmäämään siihen, että kuntatalouden ollessa huonossa jamassa on omaishoidontuet usein leikkausuhan alla. Taloutta tasapainottaessa usein katsotaan vain menojen leikkaamista, mutta unohdetaan tutkia tulojen kasvattamista, tai edes nykyisten tulonlähteiden vahvistamista. Ehdotus omaishoidon tuesta leikkaamisesta on lyhytnäköistä, eikä nähdä kokonaisuutta, tai ajatella ennaltaehkäisevää vaikutusta. Koenkin toisinaan turhautumista tasapainotuslistoja lukiessani, mutta haluan uskoa parempien ratkaisujen löytymiseen.

Haluaisin sanoa jokaiselle omaistaan hoitavalle: olet tärkeä. Muista itsesi.

Lotta Paakkunainen
Kaupunginvaltuutettu
Jäsen lasten, nuorten ja perheiden lautakunta
Lautakunnan lapsiasiainhenkilö
Jäsen alueiden johtokunta

Omaishoidon neuvottelukunnan jäsen
Keskustan valtuustoryhmä