Länsi-Uusimaa Mielipide: Anu-Maria Sandelin: Elinvoimainen hevostalous

7.11.2020 https://www.lansi-uusimaa.fi/paakirjoitus-mielipide/3154659

Markku Lehtola toi kirjoituksessaan ” Ihminen liikenteessä, hevosella” (LU 5.11.2020) erinomaisesti esille hevosen merkityksen kulttuurissamme ja nostaisi hevoset näkyvämpään osaan kuntien elinvoimatekijänä ja hyvän mielen tuojina.

Kirjoituksessaan hän totesi, että Länsi-Uusimaa on hevostiheydessään omaa luokkaansa, mutta se ei näy päätöksenteossa. Esimerkiksi jää- ja liikuntahalleja löytyy useista kunnasta, mutta ratsastusmaneeseja ei. Syynä tähän on nähty alan naisvaltaisuus.

Tiedämme että hevoset tuovat sosiaalisen hyvinvoinnin lisäksi alueelle taloudellista kasvua ja työpaikkoja. Lisäksi hevostalouden hyödyt kohdistuvat suoraan alueelle missä muutoin on vaikea työllistyä ja löytää uusia yritysmahdollisuuksia.

Hevostalous tarjoaa lukuisia työpaikkoja suorasti ja epäsuorasti meillä Lohjallakin. Se voisi luoda vielä tukun uusiakin hevosalan liitännäisyrityksiä. Esimerkkinä Karjalohjalla on useampi ratsastuskoulu, todella huipputason ravitalleja ja hevosia, vaellusratsastustalli, maailmallakin tunnistettu ensiluokkaista hevosjalostusta, hevosten eläkekoti veriseeruminluovuttajana ja valmistuksessa. Nämä tarjoavat harrastusmahdollisuuden ja suoran työpaikan useille hevosalan ammattilaiselle. Välillisesti hevoset työllistävät eläinlääkäreitä, kengittäjiä, heinän- ja kauran tuottajia, maatalouskauppoja ja alan välinevalmistajia, kiinteistönhoitajia jne.

Tiedämme että hevostalouden työllistävä vaikutus on yhtä suuri kuin Lapin matkailu 7000 htv. Lohjallakin voisimme selvittää mikä on hevostalouden taloudellinen ja sosiaalinen merkitys ja mitata euroissa sen vaikutukset talouteen, työllisyyteen ja elinvoimaan.

Lohjan poliittisten päättäjien nelivuotiskausi päättyy 2021. On uusien valintojen aika. Kuntavaaleissa mitataan vanhojen luottamus ja usko uusiin. Ketä sinä äänestät? Nykyisten päättäjien jäljiltä Lohjan raviradasta jäi jäljelle vain sen nimi ”Raviradantie”. Äänestämällä ja asettumalla ehdolle voit vaikuttaa mm siihen, että hevosten merkitys tunnistetaan kulttuurissamme ja että hevostalous kukoistaa alueellamme tulevaisuudessakin.