Reeta Kinnunen: Mielipidekirjoitus Länsi-Uusimaa 13.2.2021: Harrastamisen Suomen malli, mahtavaa!

Kuntavaaliehdokkaamme Reeta Kinnusen mielipidekirjoitus Länsi-Uusimaassa:

Harrastamisen Suomen malli, mahtavaa!

Ilolla luin viestin wilmasta, että on mahdollisuus ilmoittaa tyttö mukaan koulun maksuttomaan kuviskerhoon, joka toimii koulun jälkeen iltapäivällä. Tällaista toimintaa olen kaivannut koulupäivän yhteyteen, kun ekaluokkalaisen koulupäivät alkavat joskus suhteellisen myöhään tai loppuvat hyvinkin aikaisin iltapäivällä. Tämä helpottaa arkeamme vanhempina, kun lapsella on mielekästä tekemistä niinä tunteina, kun vanhemmat ovat työssä. On hienoa, että Lohja on päässyt mukaan harrastamisen Suomen mallin pilottihankkeeseen, jota rahoittaa opetus – ja kulttuuriministeriö. Hankkeen tavoitteena on lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisääminen. Ministeriön tarkoituksena on mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle maksuton harrastus koulupäivän yhteyteen. Saamme olla iloisia tällaisesta hankkeesta, jolla tuemme lasten ja nuorten hyvinvointia, etenkin tällaisena poikkeusaikana. Tämä tuo tasa-arvoa lasten ja nuorten keskuudessa, sillä tulotasosta huolimatta jokaisella lapsella on mahdollisuus päästä harrastustoimintaan mukaan.

Hanke on kuitenkin vasta pilottivaiheessa ja näin olleen kaikki lapset eivät ole vielä päässeet harrastustoiminnan piiriin. Näin kävi meidänkin tyttärellemme. Paikkoja oli rajoitetusti ja koronatilanne toi omat haasteensa. Tämä on ymmärrettävää näin pilottivaiheessa. Tämä asettaa meille kuitenkin ison haasteen tulevaisuuteen, johon tulee vastata. Jatkossa Lohjalla tulee jokaisen lapsen päästä harrastustoiminnan piirin asuinpaikasta riippumatta. Erilaisia harrastuksia tulee tarjota monipuolisesti ja eri ikäluokille. Haastan mukaan kaikki toimijat, jotka voivat edistää asiaa eteenpäin.

Suomen mallin tavoitteena on juurruttaa harrastustoiminta pysyväksi malliksi kuntiin, johon rahoitus tulisi pitkällä tähtäimellä valtionosuusrahoituksella. Opetus – ja kulttuuriministeriön mukaan tämä vaatii vielä lainsäädännöllistä työtä, joten alkuun rahoitus tulee vuosittaisella valtionavustushaulla. Hankkeen alullepanija on ollut Suomen Keskusta, joka tekee kovasti töitä hallituksessa hankkeen pysyvän mallin saamiseksi. Sitä voin ylpeydellä kannattaa, sillä lasten ja nuorten harrastustoiminta on todella merkittävä hyvinvointia tukeva asia. Poikani Leevi sanoi minulle: Äiti, nyt voin kertoa kavereille, että minullakin on oma harrastus, kun olin ilmoittanut hänet salibandykerhoon. Se itsetuntoa nostattava ja ylpeyttä hehkuva olemus kertoi niin paljon, että haluan tehdä tämän asian eteen töitä.

Reeta Kinnunen

kuntavaaliehdokas

Lohjan Keskusta

https://www.lansi-uusimaa.fi/paakirjoitus-mielipide/3680255