Liisa Jääskeläinen: Vaalikynä Länsi-Uusimaa 1.6.2021: Mistä onkaan Lohja tehty?

Länsi-Uusimaassa on julkaistu lähiaikoina useitakin kirjoituksia liittyen Lohjan alueisiin: On kaupunkikeskustaa ja reuna- tai haja-asutusaluetta, mutta miten onkaan Lohja syntynyt? Nykyinen Lohja on syntynyt useista kuntaliitoksista. Kaupungiksi Lohjan nimettiin v.1969. Ensimmäiseksi Lohjaan liitettiin Lohjan kunta v.1997. Sitten oli Sammatin vuoro v.2009 ja v.2013 Karjalohja ja Nummi-Pusula. On selvää, että jossakin pitää olla kunnan keskusta ja meillä se on Lohjan kaupungin keskustassa. Lohja on kaupunki laajoine maaseutualueineen ja kylineen. Sen arvokkuus syntyy  kehittyvästä kaupunkikeskustasta ja luonnonkauniista maaseudusta, jota myös tulee kehittää.

Loppuvalla valtuustokaudella näkökannat ja päätösten perusteet tuntuivat usein kovin kaupunkikeskeisiltä. Maaseutu puolestaan tuntui monesti olevan alue, jotka tyhjeneviä seutuina eivät olleet kehittämisen arvoisia. Nyt on aika muuttaa tämä tapa ajatella Lohjan tulevaisuudesta. Olen itse kuullut kevään aikana, että erityisesti maaseutualueille elämäänsä perustavilla nuorilla perheillä on jo ennakkoajatuksena, että  Lohjalle on hankalaa rakentaa kunnan kaavoituspolitiikasta johtuen. Jos näin on, pitää tilanteeseen saada muutos.

Tähän liittyen Länsi-Uusimaassa olikin 26.5. Heimo Yrjönsalon erinomaisen hyvä kirjoitus, miten Lohjan kaavoituspolitiikkaa voitaisiin korjata hyödyntämään myös haja-asutusalueita ja kyliä. Ratkaisuja on löydettävissä Lohjan uudelle tulevaisuudelle, jossa kehitetään tehokkaasti sekä kaupunkikeskustaa että maaseutualueita yhdessä.  Lohjalla on ripeästi uusittava maankäyttösuunnitelma ja kaavoituspolitiikka. Sitä nimittäin odotellaan jopa kuntamme ulkopuolella. Eikä ihme, onhan Lohjan mukava paikka asua.

Liisa Jääskeläinen

kuntavaaliehdokas, Keskusta