Hilkka Hyrkkö: Vaalikynä Länsi-Uusimaa 12.6.2021: Pentinkulmasta vielä Omistuspohja ei ole hoidon laatumittari

Olemme kaikki Lohjalla tyytyväisiä siihen, että Pentinkulman uudisrakennushanke etenee. Parhaassa tapauksessa saamme näin yli sata uutta palveluasumisen paikkaa keskeiselle paikalle Lohjan kaupunkikeskustaan. Se ei kuitenkaan ratkaise asumispaikkojen kasvavaa tarvetta, vaan Lohja tarvitsee edelleen myös yksityisten palveluntuottajien tarjoamia paikkoja.

Asiasta iloitsevien kirjoitukseen Länsi-Uusimaassa 10.6 oli pujahtanut muutama asiavirhe.
Tällä hetkellä Lohjalla asuu palvelutaloissa yhteensä noin 560 ihmistä. 55 % heistä on kaupungin omistamissa ja hallinnoimissa palveluyksiköissä. 45 % on yksityisen palveluntuottajan yksiköissä.
Lohja on asteittain luopunut vanhusten laitoshoidon tuottamisesta kokonaan omana palveluna viime vuosikymmenten aikana. Tässä päätöksenteossa on Lohjalla kaiken aikaa ollut sosiaalidemokraateilla keskeinen rooli.
Asuminen ja hoito yksityisten palveluntuottajien yksiköissä ei ole kalliimpaa kuin julkisella sektorilla. Päinvastoin. Hoitovuorokausi yksityisellä puolella on muutaman euron edullisempi kuin kunnan tuottamissa palveluissa.

Emme voi myöskään tehdä yksityisen ja julkisen välillä yksiviivaisia huomioita ja tuomioita, että hoito olisi jommallakummalla puolella yksiselitteisesti huonompaa tai parempaa. Hoidon laatu riippuu resursseista, osaavista ja sitoutuneista hoitajista ja osaavasta työnjohdosta.
Yksityisen palveluntuottajan yksiköihin tehdään säännöllisesti tarkastuskäyntejä. Kunnan omat yksiköt ovat vasta tulossa tarkastusten piiriin!

Vaikein ja polttavin kysymys on hoitajapula, ja sekin koskee yhtä lailla julkista ja yksityistä työnantajaa. Lohjalle ei ole esimerkiksi saatu vuosilomasijaisia täksi kesäksi, vaan joudutaan toimimaan työvoiman vuokrausfirman varassa.

Lohjan pitää kaupunkina tehdä kaikkensa, että saamme lisää hoitajia houkutelluksi tänne töihin, ja toivottavasti myös asumaan.

Samaan aikaan, kun odotamme Pentinkulma-hankkeen etenemistä, vanhimman osan purkua ja sen asukkaiden tilapäistä sijoittamista muihin palveluyksiköihin, ja uudisrakennuksen aloitusta ja valmistumista, Lohjalle valmistuu asuntomessualueelle taas uusi yksityisen palveluntuottajan asumisyksikkö.
Lohja käyttää usein täysmääräisesti lain salliman kolme kuukautta asumispalvelupaikan hankkimiseen siitä, kun päätös palveluasumisesta on tehty.
Tälläkin hetkellä yksityisellä puolella on vapaita paikkoja, ja kuten kirjoitettu, lisää on tulossa.

Hilkka Hyrkkö
sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen

Keskusta, sitoutumaton

Olemme kaikki Lohjalla tyytyväisiä siihen, että Pentinkulman uudisrakennushanke etenee. Parhaassa tapauksessa saamme näin yli sata uutta palveluasumisen paikkaa keskeiselle paikalle Lohjan kaupunkikeskustaan. Se ei kuitenkaan ratkaise asumispaikkojen kasvavaa tarvetta, vaan Lohja tarvitsee edelleen myös yksityisten palveluntuottajien tarjoamia paikkoja.

Asiasta iloitsevien kirjoitukseen Länsi-Uusimaassa 10.6 oli pujahtanut muutama asiavirhe.
Tällä hetkellä Lohjalla asuu palvelutaloissa yhteensä noin 560 ihmistä. 55 % heistä on kaupungin omistamissa ja hallinnoimissa palveluyksiköissä. 45 % on yksityisen palveluntuottajan yksiköissä.
Lohja on asteittain luopunut vanhusten laitoshoidon tuottamisesta kokonaan omana palveluna viime vuosikymmenten aikana. Tässä päätöksenteossa on Lohjalla kaiken aikaa ollut sosiaalidemokraateilla keskeinen rooli.
Asuminen ja hoito yksityisten palveluntuottajien yksiköissä ei ole kalliimpaa kuin julkisella sektorilla. Päinvastoin. Hoitovuorokausi yksityisellä puolella on muutaman euron edullisempi kuin kunnan tuottamissa palveluissa.

Emme voi myöskään tehdä yksityisen ja julkisen välillä yksiviivaisia huomioita ja tuomioita, että hoito olisi jommallakummalla puolella yksiselitteisesti huonompaa tai parempaa. Hoidon laatu riippuu resursseista, osaavista ja sitoutuneista hoitajista ja osaavasta työnjohdosta.
Yksityisen palveluntuottajan yksiköihin tehdään säännöllisesti tarkastuskäyntejä. Kunnan omat yksiköt ovat vasta tulossa tarkastusten piiriin!

Vaikein ja polttavin kysymys on hoitajapula, ja sekin koskee yhtä lailla julkista ja yksityistä työnantajaa. Lohjalle ei ole esimerkiksi saatu vuosilomasijaisia täksi kesäksi, vaan joudutaan toimimaan työvoiman vuokrausfirman varassa.

Lohjan pitää kaupunkina tehdä kaikkensa, että saamme lisää hoitajia houkutelluksi tänne töihin, ja toivottavasti myös asumaan.

Samaan aikaan, kun odotamme Pentinkulma-hankkeen etenemistä, vanhimman osan purkua ja sen asukkaiden tilapäistä sijoittamista muihin palveluyksiköihin, ja uudisrakennuksen aloitusta ja valmistumista, Lohjalle valmistuu asuntomessualueelle taas uusi yksityisen palveluntuottajan asumisyksikkö.
Lohja käyttää usein täysmääräisesti lain salliman kolme kuukautta asumispalvelupaikan hankkimiseen siitä, kun päätös palveluasumisesta on tehty.
Tälläkin hetkellä yksityisellä puolella on vapaita paikkoja, ja kuten kirjoitettu, lisää on tulossa.

Hilkka Hyrkkö
sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen

Keskusta, sitoutumaton