Päivi Alanne ja Tommi Halkosaari: Länsi-Uusimaa 9.12.2021: Mielipide: Aluevaalit ovat linjavaali lähipalvelun ja keskittämisen välillä

Tammikuun aluevaaleissa ratkaistaan linja lähipalvelujen edistämisen ja palvelujen keskittämiseen pyrkimisen välillä. Ei ole lainkaan samantekevää, mitkä puolueet aluevaltuustossa päättävät uuden hyvinvointialueemme palvelupisteiden sijainnista tai saatavilla olevien palveluiden laajuudesta. Puolueiden välillä on suuria eroja.

Keskusta on linjannut, että jokaisessa kunnassa on oltava vähintään yksi sosiaali- ja terveydenhuollon asema, paino sanalla vähintään. Tämän lisäksi palveluja on oltava saatavilla laajasti kaikissa isoimmissa taajamissa ja kaupunginosissa. Ainakin Kokoomus ja Perussuomalaiset ovat julkisesti kertoneet vastustavansa Keskustan tavoitetta. Tämä on hyvä esimerkki tahallisesta väärinymmärtämisestä, joka kertoo ehkäpä enemmän näiden puolueiden tavoitteista keskittää tulevia palveluita, kuin Keskustan tavoitteesta puolustaa lähipalveluita jatkossakin.

Kiinnostaisikin tietää, minkä Länsi-Uudenmaan kunnan tai vaikkapa Lohjan taajaman asukkaat jättäisitte ilman sosiaali- ja terveydenhuollon asemaa? Ihmisillä on oikeus tietää puolueiden ja ehdokkaiden näkemykset sosiaali- ja terveyspalveluiden tulevaisuudesta hyvissä ajoin ennen äänestyspäätösten tekemistä.

Keskusta ei halua keskittää palveluita Espooseen, piste. Keskusta tulee puolustamaan kaikkien alueemme liki 500 000 asukkaan oikeutta saada apua ja palveluja silloin, kun niitä tarvitaan. Palvelujen saaminen ei saa olla kiinni kotikunnasta tai asuinalueesta. Se on todellista tasa-arvoa.

Tommi Halkosaari, Espoon Keskustan puheenjohtaja

Päivi Alanne, Lohjan Keskustan puheenjohtaja