Kirsi Ferin: Ryhmäpuheenvuoro Asuntomessuista 15.12.2021

Valtuustokokouksessa käsiteltiin asuntomessujen loppuraporttia, josta varavaltuutettumme Kirsi Ferin kävi pitämässä ryhmäpuheenvuoron:

Arvoisa puheenjohtaja ja kaupunginjohtaja, viranhaltijat, valtuutetut ja kaikki muutkin kuulijat,

keskustan pitkäaikainen kuntapoliitikko, Markku Lehtonen näki silloin varsin tuoreena lohjalaisena, Paloniemen suuren ja erityislaatuisen alueen potentiaalin. Hän oivalsi myös yhden markkinoinnin suuren kortin, jota me emme olleet koskaan aikaisemmin käyttäneet. Luonnonkauniille ja vetovoimaansa piilotelleelle Lohjalle sopisi erinomaisesti asuntomessut. Markku Lehtonen kirjoitti asuntomessujen järjestämisestä aloitteen, johon te silloiset valtuutetut ja viranhaltijat viisaasti vastasitte. 

Asuntomessut eivät tulleet Paloniemeen, vaan Pekka Puistosalon ansiosta tilalle löytyi vielä parempi vaihtoehto lähes keskeltä kaupunkitaajamaa. Suur-urakka asuntomessujen rakentumiseksi alkoi tuosta hyvästä suunnitelman muutoksesta. Pääsimme nopeasti aika massiivisen asuntomessujunan kyytiin useaksi vuodeksi. Siitä kyydistä olemme monta kokemusta rikkaampia ja jonkin verran myös matkalla viisastuneita. 

Sain mahdollisuuden seurata messu organisaation toimintaa kaupungin edustajana tekniikka -ryhmässä. Tekniikka-ryhmän vastuualue oli laaja, mutta päätöksenteko oli varsin helppoa. Jokainen asia oli hyvin valmisteltu, vaihtoehtoja oli punnittu ja päätösehdotus oli hyvin perusteltu. Oma messu-organisaatiomme Mirka Härkösen johdolla teki hienoa työtä. 

Jätimme pienen sormenjäljen valtavan brändin ja organisaation kehityshistoriaan. Annoimme jo alkumetreillä prosessia esityksen piha- ja puistorakentamisen paremman aikataulun huomioimisesta. Ensimmäistä kertaa asuntomessujen historian aikana kaikki piha-alueet ja hieno puisto olivat valmiita ja viimeisteltyjä ennen messuporttien avautumista. Piharakentamisen laadullinen parannus oli merkittävä. Lohjan asuntomessuilla jokainen kiinteistö oli suunniteltu ja huoliteltu kokonaisuus. Myös pihat olivat persoonallisia, ja niissä oli vertailtavaa. Ympäristötöiden aikataulusta ja laadusta vastasi Seppo Lötjönen. Olemme hänen työstään erittäin tyytyväisiä. 

Arvoisa puheenjohtaja, meillä taisi olla esittelyssä asuntomessujen koko historian mielenkiintoisin ja onnistunein asunto. Pyörre on kokonaisuutena huomionsa ja voittonsa todella ansainnut. Ylpeydellä voimme muistuttaa vastedeskin lohjalaisesta osaamisesta ja muotoilun rohkeudesta. Tavanomaisesta on otettu iso askel erinomaiseen. Sen askeleen voimaa me voisimme kantaa myös muuhun työhömme. Lämmin kiitos Jukalle ja Timolle, sekä Aulis Lundell Oy:lle ja muille Pyörre-tiimin osallisille. 

Asuntomessujemme saamaa positiivisten julkaisujen määrä lehdistössä on vaikeaa arvottaa rahalliseksi tuotoksi, mutta sitä se todellisuudessa on. Positiivisen imagon ja näkyvyyden edistämisessä onnistuimme paremmin, kuin kukaan uskalsi odottaa. Siinäkin taisimme tehdä messuhistoriaa.

Lohjan asuntomessut jää siis historiaan erittäin onnistuneina ja laadukkaina asuntomessuina. Korotimme riman todella korkealle. Tästä ei ole Naantalin eikä muidenkaan kaupunkien helppo jatkaa. Toki jätämme perinnöksi myös onnistumisen työkaluja, joita he jäljessämme voivat käyttää. Arvoisa puheenjohtaja ja hyvät valtuutetut, toivottavasti osaamme myös itse käyttää jatkossa näitä työkaluja muun oman toimintamme tehostamiseksi ja parantamiseksi. 

Keskustan valtuustoryhmä katsoo ylpeydellä asuntomessu-hankkeen kaarta. Hyvästä aloitteesta voi hyvällä yhteistyöllä tehdä erinomaisen hankkeen. Me kiitämme teitä kaikkia. Olipa hyvin hoidettu kokonaisuus ihan loppuun saakka. 

Lohjan Keskustan valtuustoryhmän puolesta 

Kirsi Ferin

Voit katsoa Kirsin puheenvuoron täältä: https://fb.watch/9WL9ETvQbn/