Hilkka Hyrkkö: Kirjoittajavieras-kolumni Länsi-Uusimaa 22.2.2022: Politiikka on kovaa työtä

Olen ennenkin kirjoittanut siitä, mitä politiikka on. Omat ajatukset syvenivät ja kirkaistuivat, kun kuuntelin ylen Politiikka Suomi -sarjaan kuuluvat poliitikkojen henkilökuvat. Haastateltavana on kirjava joukko entisiä ja nykyisiä politiikan toimijoita.

Mikä heitä yhdistää? Lähes kaikki ovat innostuneet politiikasta jo varhain. Nykyisin Helsingin kaupungin apulaispormestarina toimiva Paavo Arhinmäki, Vasemmistoliitto, kertoo organisoineensa lakon jo yläasteella, kun kouluruokailussa ei ollut riittävästi ruokaa. Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen, Keskusta, tilasi Keskustapuolueen puoluetoimistosta materiaalia 13-vuotiaana, kun yhteiset asiat alkoivat kiinnostaa.

Monet haastatelluista ovat perheistä ja suvuista, joissa on jo ennen heitä ollut kansanedustajia, valtuutettuja, järjestöaktiiveja. Kotona on aina puhuttu yhteisistä asioista myös lasten kuullen. Esivanhemmissa on eri aatesuuntien edustajia. Ratkaisevaa ei tunnu olevan, mitä mieltä on oltu, vaan se, että aktiivisuus, halu vaikuttaa on tarttunut.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson sanoo, että jokainen, jolla on kolme asiaa, mitkä haluaa muuttaa, voi ruveta poliitikoksi.

Mielestäni yllättävän moni mainitsee pitkän uransa huippuhetkeksi sen, kun tuli ensimmäistä kertaa valituksi eduskuntaan.Takana on silloin paljon työtä ja suuren äänestäjäjoukon luottamus. Monia on puhutellut eduskuntatalon arvokas ympäristö ja toisaalta eduskunnan asema suomalaisen demokratian ytimessä.

Entiset pääministerit tilittävät sitä, miten hankala ja yksinäinen paikka juuri pääministerin paikka on. EU-yliopiston professori Aleksander Stubb, Kokoomus, kiteyttää sen sanomalla, että tuntuu kuin kaikki haluaisivat sinun epäonnistuvan. Hän kuvailee myös hyvin politiikan kovaa ilmapiiriä, missä ajan myötä oppii erottamaan oikeat ystävät ja oikeat viholliset.

Aktiivisuus, halu vaikuttaa on tarttunut.

Veteraanipoliitikko Esko Aho, Keskusta, vertaa poliittista osaamista mihin tahansa lajiin, jossa harjoitus tekee mestarin. Usein urheilussa käytetty 10 000 tuntia harjoitusta sopii Esko Ahon mielestä myös politiikkaan. Samalla hän ihmettelee sitä, miten yleistä on kehuskella sillä, että ei tiedä politiikasta mitään, ei ole kokemusta politiikasta, mutta haluaa silti kovasti olla mukana.

Politiikka on siis usein perinnöllistä, kutsumuksellista ja vaatii paljon työtä.

Suosittelen näitä yle areenan audiopuolella olevia haastatteluja kaikkien politiikasta kiinnostuneiden kuunneltavaksi.

Hilkka Hyrkkö

Kirjoittaja on Lohjan kaupunginvaltuutettu.