Hilkka Hyrkkö: Kirjoittajavieras-kolumni Länsi-Uusimaa 6.7.2023: Paluu Myllylammelle

”Ulkoilma, sade, paiste, tuuli, vaikuttaa suoraan siihen, millaista uiminen on”, kaupunginvaltuutettumme Hilkka Hyrkkö kirjoittaa luonnon vesissä uimisesta.

Järvikaupungin naapureissa tapahtuu. Vihdin liikuntapalvelut siirsi vesijumpat eli hydrobicit kesän ajaksi avovesiin eli järviin. Järviähän Vihdissäkin riittää ja hoidettuja uimarantoja. Mielenkiintoisella ja kivalla tavalla vesijumpat kiertävät kunnan eri puolilla, eri uimarannoilla.

Lähimmäksi minua tämä houkutteleva tarjous tuli Myllylammelle, siihen Hanko–Hyvinkää- ja vanhan Turuntien risteykseen. Tällä tummavetisellä Isolla Myllylammella olen aikanaan oppinut uimaan. Uimakoulu oli ainoa pätevä syy luistaa maatilan kesätöistä. Ja toisaalta uimataitoa pidettiin tärkeänä kansalaistaitona. Nythän uimataidottomuus on valitettavasti lisääntynyt tässä tuhansien järvien maassa, ja joet ja lammet ja purot merenrannat siihen päälle.

Ensimmäisellä kerralla kesäkuun alkupuolella tutulla lammella oli lisäkseni vain ohjaaja. Veden ja ilman lämpötila oli kaksitoista astetta. Satoi. Sain rapsakkaa yksityisopetusta.

Juhannuksen alusviikolla joukkoa oli jo toistakymmentä. Vaikka ranta oli hellepäivänä muutoinkin täysi, järveen mahtui. Kerrassaan hyvä kesäliikunnan muoto.

Siinä etsiessäni tarvittavaa voimaa keskikehosta, mietin, voisiko tämän hyvän idean ottaa käyttöön myös Lohjalla? Lohjalla on LUKE:n mukaan järviä yli kaksi sataa ja hoidettuja uimarantojakin kuusitoista. Luulisi niihin mahtuvan muutama vesijumpparyhmä.

Toisen idean sain Espoon Oittaalla. Siellä Bodom-järven eteläpäässä on uimaportaat, uimaluiska ja uimaradat. Niille pääsee suoraan pukukopeista ja saunoista. Vieressä on sitten rakentamatonta matalaa hiekkarantaa kahlaajille ja polskijoille.

Nämä samat fasiliteetit ovat käytössä ympäri vuoden.

Lohjallekin kaivattaisiin lisää ympärivuotisia, hoidettuja uimapaikkoja. Haikarin ei tarvitse olla se ainoa kunnallinen avanto ja avantosauna. Nykyään kesä jatkuu pitkälle syksyyn ja jäätkin lähtevät maalis-huhtikuussa. Mahdollisuus astella avoveteen ja uida siellä olisi käytettävissä suurimman osan vuotta.

Vihdissä on kesän aikana myös uimakoulu avovedessä!

Kaiken kaikkiaan ajattelen, että eri-ikäisten uimareiden olisi hyvä saada kosketusta luonnon vesiin. Siellä on toisenlaista kuin uimahallissa. Ulkoilma, sade, paiste, tuuli, vaikuttaa suoraan siihen, millaista uiminen on. Pohjassa voi olla epätasaisuuksia. Erilaista kasvillisuutta tulee vastaan ja kalakin molskahtaa silloin tällöin. Vesilintuja pääsee ihmeen lähelle, kun on itsekin vedessä.

Kaikki tämä vaihtelevuus on läsnä silloinkin, kun ihminen joutuu veden varaan tahtomattaan. Siksipä siihenkin olisi hyvä totutella.

Luonnon vesissä on sekin hyvä puoli, että ei tuoksu kloori eikä kenenkään kanssauimarin kyynärvarsi tai nilkka työnny omalle radalle.

Kirjoittaja on lohjalainen kaupunginvaltuutettu.