Hilkka Hyrkkö: Länsi-Uusimaa Kirjoittajavieras-kolumni 6.2.2021: Demokratian jalanjäljissä

Tapahtumat Venäjän oppositiojohtajan Aleksei Navalnyin ympärillä ovat muuttuneet jännitysnäytelmäksi. Tätä ennen vangitsi päätelaitteiden ääreen Yhdysvaltain vallanvaihto, ja käsistä riistäytynyt Capitol kukkulan kapina.

Kaikkialla on kysymys samasta asiasta, demokratiasta ja sen puolustamisesta. Tämä ajatus pyörii päässä. Miten tätä demokratiaa puolustetaan?

Luen Amerikan juutalaisen toimittajan ja kirjailijan Anne Applebaumin kirjaa ”Demokratian iltahämärä”. Hän käy läpi sitä, miten helposti eurooppalaiset demokratiat ovat sortuneet ja muuttuneet joksikin ihan muuksi. Tarkastelun alla on muun muassa kirjoittajan puolison kotimaa Puola, ja Unkari ja Iso-Britannia.
Hän etsii yhtäläisyyksiä ja eroavaisuuksia. Näitä erilaisia yhteiskuntia yhdistää demokratian murtamisessa eliitin vastaisuus, vaikka eliitit entisissä sosialistimaissa ja Isossa-Britanniassa ovat hyvin erilaisia.
Unkarissa ja Puolassa on syntynyt kolmessa vuosikymmenessä uusi eliitti, jolla ei kirjoittajan mielestä enää ole yhteyttä kommunismin ajan eliitteihin.
Britanniassa eliitti on muuttanut muotoaan ja ryhtynyt lietsomaan perinteistä rahvasta. Esimerkkinä Anne Applebaum pitää Britannian nykyistä pääministeriä Boris Johnsonia, joka jo toimittajana Brysselissä aloitti tämän taistelun. Monet hänet väitteensä ja uutisensa eivät pitäneet paikkaansa. Ne olivat valeuutisia.

Tässä on demokratian murtamisen avainasia. Nykyaikainen tiedonvälitys, sosiaalinen media, se, että jokainen voi olla oma mediansa, on tuonut meidät aivan uuteen tilanteeseen.
Kaikilla on mahdollisuus tuoda esille omat näkemyksensä, lainata muiden näkemyksiä ja esittää ne totuutena. Yhtä aikaa erityisesti meillä on julkisuusperiaate, mikä edellyttää, että hallinto ja päätöksenteko ovat julkisia.
Mutta meillä ei ole oikeellisuusperiaatetta. Saa sanoa, mutta ei ole vastuuta faktojen tarkastuksesta.
Meilläkin leikitellään ajatuksella eliiteistä ja muista ihmisistä. Suomessa on kuitenkin yhtenäiskoulujärjestelmän ja ilmaisen korkeakouluopetuksen vuoksi kaikilla samat mahdollisuudet opiskella. Kenestä vaan voi tulla tohtori.

Meillä on myös pienet tuloerot.

Demokratiaa puolustetaan rehellisellä puheella ja faktoilla. Siihen Suomessa kaikilla on mahdollisuus ja eväätkin.

kirjoittaja on toimittaja, varavaltuutettu (kesk., sit.)