Hilkka Hyrkkö: Kirjoittajavieras-kolumni Länsi-Uusimaassa: Hoitotyöstä puuttuu tekijöitä ja rahaa

20.10.2019

Hilkka Hyrkön kirjoitus Länsi-Uusimaan Kirjoittajavieras-kolumnissa 18.10.2019 Nyt alkaa tihkua tietoja siitä, millaisia esteitä sosiaali- ja terveysalan parannusten tiellä on. Perusterveydenhoidossa eli terveyskeskuksissa on maan laajuisesti lääkäripula. Vain kaksi viidesosaa maan terveyskeskuksista täyttää hoitotakuun: lääkäriin pääsee viikossa.

Hoitotyöstä puuttuu tekijöitä ja rahaa

Nyt alkaa tihkua tietoja siitä, millaisia esteitä sosiaali- ja terveysalan parannusten tiellä on. Perusterveydenhoidossa eli terveyskeskuksissa on maan laajuisesti lääkäripula. Vain kaksi viidesosaa maan terveyskeskuksista täyttää hoitotakuun: lääkäriin pääsee viikossa.

Lääkäreitä tarvittaisiin terveyskeskuksiin noin kolme sataa. Erikoissairaanhoidon puolella ei ole lääkäripulaa. Palkka ei kuulemma ole ainoa syy, mutta merkittävä esimerkiksi Helsingin terveyskeskuksista vastaavan johtajan mielestä.

Tässä yhteydessä selviää, että terveyskeskuslääkärin alkupalkka, peruspalkka ilman lisiä on 6 370 euroa kuukaudessa. Missä muussa ammatissa Suomessa on tällainen peruspalkka? Me maksamme lääkäreiden kalliin koulutuksen verorahoilla. Heillä on samat edut kuin muilla opiskelijoilla, mutta valmistuttuaan heistä kilpaillaan työmarkkinoilla. Julkinen sektori ei pärjää tällä 6 370 euron peruspalkalla.

Haloo?

Muualla maailmassa on esimerkkejä siitä, miten yhteiskunnan kannalta tärkeissä ammateissa olevat joutuvat maksamaan opintojaan takaisin menemällä töihin sinne, missä heitä tarvitaan, syrjäseuduille, toiselle puolelle mannerta.

Meillä ollaan tässä asiassa hyvin varovaisia. Pakottaminen huonontaisi motivaatioita. Syrjäseutujen terveyskeskuksissa olisi vain nuoria, kokemattomia lääkäreitä, sanotaan. Kyllä, varmasti kuluisi aikaa ja kuuluisi kovaa napinaa, mutta uusiin käytäntöihin totuttaisiin, kun on pakko.

Toinen merkittävä valmistelussa oleva asia on vanhusten ja vammaisten palveluasumisen hoitajamitoitus. Päätöksentekokoneisto käy ylätason keskustelua, milloin ja miten uusi hoitajamitoitus kirjataan lakiin.

Mitoituksen nostaminen 0,5 hoitajasta 0,7 hoitajaan hoidettavaa kohti maksaa noin 500 miljoonaa euroa vuositasolla. Sen valtio kaiketi pystyy kunnille allokoimaan, mutta paljon suurempi kysymys on, mistä saadaan 3 500 uutta hoiva-alan työntekijää.

Lähihoitajan peruspalkka julkisella sektorilla on n. 2 000 euroa. Työ vanhusten ja vammaisten kanssa on ruumiillisesti ja henkisesti raskasta niissäkin paikoissa, missä hoitajamitoitus ja työnjohto on kohdillaan.

Samaan aikaan työministeri huokailee, että ei ole fiksua, kun koulutetut ja ammattitaitoiset omaiset jäävät töistä pois tai tekevät lyhennettyä työaikaa hoitaakseen esimerkiksi vanhoja vanhempiaan. Ei ole fiksua ei, mutta jonkun on se hoitotyö tehtävä. Omaishoidon tuki on kunnasta riippuen muutama sata euroa kuukaudessa.

Hilkka Hyrkkö

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.