Hyvän joulun toivotus: Päivi Alanne: Vain yksi joulu

Hyvän joulun toivotukset keskustan valtuustoryhmältä kunnallisjärjestön puheenjohtajamme sanoin (julkaistu Karkkilan tienoossa 22.12.2020):

Vain yksi joulu


Alkuvuodesta 2020 alkoi tulla uutisia uudesta viruksesta maailmalta. Isäni kanssa tästä keskustelin. Hän totesi, että hänen isänsä selvisi espanjantaudista ja kyllä mekin tästä selvitään. Isäni kuoli 9.3. Eikä onneksi joutunut kokemaan laitoksessa eristyksissä olemista, mikä oli monen vanhuksen kohtalo kevään sulkutoimien seurauksena.
Maaliskuu oli hämmentävää aikaa. Vessapaperi loppui kaupoista. Hengityssuojaimia ei saanut mistään, vaikka niitä olisi maatilankin töihin tarvittu. Käsidesin käyttöä opeteltiin. Taisteltiin tuntematonta uhkaa vastaan, ilman kunnon ohjeita.
Isäni hautajaisia vietettiin, kun Uusimaa oli eristetty ja seurakuntien kokoontumisohjeet olivat tiukat. Pusulan seurakunnan kappalainen Sampo ja kanttori Päivikki ansaitsevat erityiskiitoksen lämpimästä muistotilaisuudesta poikkeuksellisessa tilanteessa.
Kevät ja kesä kuluivat töiden parissa kiiruhtaen, eikä maailman laajuinen pandemia omassa elämässäni tuntunut. Ainoa ero normaaliin olivat etäseminaarit, etäkokoukset ja etäpalaverit. Niistä olen edelleen vain kiitollinen. Yhteydet ovat pelanneet ja säännöt opittu. Varsinkin nyt syksyllä, sateessa ja pimeällä, on helpotus kun ei tarvitse kokouksen päätteeksi lähteä ajamaan kotiin. Pandemian ilmastovaikutukset olivat bonus, joka valitettavasti näyttää jäävän väliaikaiseksi.
Nyt elämme vuoden pimeintä aikaa. Vuoden suurin juhla Joulu on kohta. Vai onko Joulu peruttu? Olen jouluihminen. Perinteisiin kuuluu kutsua suku ja läheiset yhteen. Monelle pienelle tämä Joulu on ensimmäinen, monelle vanhukselle tämä saattaa olla se viimeinen. Käytetään kaikki keinot, jotta kukaan ei jäisi yksin tässä haastavassa tilanteessa.
Vaikka emme voi olla yhdessä, voimme kuitenkin pitää yhtä. Tämä on vain yksi Joulu.
Rauhallista ja turvallista Joulua kaikille

Päivi Alanne
Lohjan kaupungin valtuutettu, hallituksen jäsen
Lohjan keskustan kunnallisjärjestön puheenjohtaja