Lotta Paakkunainen: Kirjoittajavieras-kolumni Länsi-Uusimaa 27.4.2023: Tapa se! Moni on törmännyt vastaaviin huutoihin lasten peleissä

Kaupunginvaltuutettumme Lotta Paakkunainen kirjoitti Kirjoittajavieras-kolumnissaan harrastuksista ja hyvistä kokemuksista.

Tapa se! Moni on törmännyt vastaaviin huutoihin lasten peleissä

Jokainen osallistuja otetaan yksilönä, kuitenkin osana joukkuetta, Lotta Paakkunainen kiittää amerikkalaisen jalkapallon junioritoimintaa.

Vuosia sitten eräässä televisiomainoksessa äiti istui vesisateessa lapsensa jalkapallopelin ajan katsomossa. Kannustushuuto ”hyvä, tapa se!” hiljensi muun katsomon. Tuolloin se nauratti television katsojaa.

Moni on törmännyt vastaaviin huutoihin lasten peleissä. Vanhempien kannustus voi joskus olla kovaa ja ehkä vääränlaista. Haukutaan ja huudetaan törkeitä lastensa vastustajajoukkueelle eli lapsille. Toisinaan välillä se omienkin tsemppaaminen on vaikeaa, huudetaan ”yritä nyt edes”.

Lohjalla on lukuisa määrä junioritoimijoita erittäin monessa lajissa, kuten jalkapallossa, yleisurheilussa, telinevoimistelussa, jääkiekossa, taitoluistelussa, uinnissa ja amerikkalaisessa jalkapallossa. Näiden lisäksi Lohjalla voi harrastaa paljon, paljon muutakin, sillä Lohjalla on useita upeita vaihtoehtoja, vaikkapa kasvavalle lapselle ja nuorelle tärkeitä itsensä kehittymisen elämyksiä tuovaa teatteria. Neljää lasta kuljettaessa pääsee tutustumaan moneen harrastukseen, kokemaan monenlaisia ja näkemään eri tapoja toimia. Enkä voi kuin ihailla järjestöjen tekemistä, organisaatioita, kouluttautumisia, ammattitaitoa ja ennen kaikkea lasten kohtaamista. Tämä kaikki yleensä täysin vapaaehtoisten turvin.

Eräs unohtumattomin kokemukseni uuden oppimisesta junioritoiminnasta olen saanut amerikkalaisen jalkapallon parista, jota lapseni halusi palavasti kokeilla. Treeneihin lähdettiin ja vastaanotto oli häkellyttävä, pienin osallistuja otettiin avosylin vastaan. Jokainen osallistuja otetaan yksilönä, kuitenkin osana joukkuetta. Joukkue oli täynnä eri-ikäisiä, erilaisia pelaajia ja se tekeekin joukkueesta täydellisen. Treenissä raikuu nauru, jokaista tsempataan ja jokaisen onnistumista hurrataan. Jokaiselle ollaan ystävällisiä, jokainen on mahtunut mukaan ja jokainen huomioidaan.

Treeneissä on näkynyt lajin arvot esimerkkinä toisten kunnioittamisesta, kun isommat pelaajat tsemppaavat pienempiään ja kohdellaan pelikaverina. Suurella sydämellä toimivat niin nuoremmat kuin vanhemmatkin toimijat.

Ihanaa naurua, toisten tsemppaamista ja hyväntuulista, kovaa treeniä. Harrastamisen tulee olla opettavaa, samalla kivaa ja hauskaa.

Kirjoittaja on lohjalainen äiti ja kaupunginvaltuutettu (kesk.).

https://www.lansi-uusimaa.fi/paakirjoitus-mielipide/5892055